O mină marină, în largul românesc al Mării Negre. A fost neutralizată de o navă militară
O mină purtată în derivă din apele ucrainene ale Mării Negre, până în zona portului Midia, a fost distrusă luni după-amiază de marina militară română.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 33. Ultimele informații
Alarma s-a dat de dimineață de către echipajul unui pescador care a zărit în valuri dispozitivul exploziv.
O mină asemănătoare a fost gasită zilele trecute în strâmtoarea Bosfor, și, până să fie recuperată din mare, a blocat traficul naval.
Autoritățile maritime au avertizat încă de pe 19 martie că există posibilitatea că minele plecate în derivă din dreptul portului Odesa se pot îndrepta spre litoralul românesc. Iată că prima a apărut la zece zile după lansarea alertei internaționale.
Mircea Mocanu, comandant navă: ”Una dintre cele 420 de mine care au fost puse pe țărmul Ucrainei ar fi ajuns în zonă, aici, ne-au dat o poziție care este aproximativ la 40 de mile travers de Năvodari, poziție pe care am pus-o pe harta și trebuie să o ocolim.”
Comandantul pescadorului Olimpus 1 a alertat autoritățile pe canalul oficial și a cerut asistență de specialitate, după ce a văzut mina marina plutind în largul marii. Locul a fost imediat marcat pe hărțile de navigație astfel încât vapoarele să evite acea zonă.
Imediat, spre locul indicat de pescari, respectiv la aproximativ 40 de mile de Portul Midia, a plecat puitorul de mine viceamiral Constantin Bălcescu.
Echipajul specializat în deminare a decis distrugerea bombei în largul mării. Potrivit MApN, mina era de tip YaM cu o greutate de 172 KG și o sarcină explozivă de 20 KG.
Pe de altă parte, în Turcia a fost descoperită o a treia mină care plutea în derivă în Marea Neagră. De această dată, vorbim de o zonă aflată la granița maritimă dintre Turcia și Bulgaria.
Specialiștii români care monitorizează Marea Neagră estimau că, de la emiterea avertismentelor privind minele în derivă, desprinse din centura Odesei, vor trece în jur de zece zile până când dispozitivele să ajungă în apele României, Bulgariei sau Turciei.
Pentru moment, cercetătorii spun că direcția curenților marini ar duce orice obiect spre largul mării și nu spre țărm.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, romania, marea neagra, mina,
Dată publicare:
28-03-2022 13:45