Expert militar: Minele din Marea Neagră ar fi putut fi lansate de ruși. E puțin probabil să vină dinspre Odesa
Minele care plutesc în derivă în Marea Neagră au fost lansate mai degrabă de marinarii ruși, pentru că e foarte puțin probabil ca ele să se desprindă accidental, spune contraamiralul (R) Constantin Ciorobea, fost adjunct al șefului Forțelor Navale Române.
Ciorobea spune că, într-adevăr, armata ucraineană a minat apele din zona de coastă din jurul Odesei, dar este aproape imposibil ca ele să se fi desprins, în urma unor furtuni. Mai mult, el susține că e posibil ca militarii ruși să le fi tăiat cablurile de ancorare, dar chiar și asa, au distrus ulterior minele, pentru că ar fi reprezentat un pericol pentru propriile lor nave.
”În această zonă se află forțele Federației Ruse, deci o mină dragată undeva la litoralul Odesei și lăsată să plutească în derivă poate să lovească orice navă a Federației Ruse aflată în acest raion”, a spus Ciorobea, într-un interviu acordat corespondentului Știrilor PRO TV Cosmin Stan.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a precizat că ridică mari semne de întrebare faptul că avertismentul legat de prezența minelor în largul mării vine de la marinarii ruși din Novorosisk, nu de la cei aflați în apropiere de Odesa, cum ar fi normal.
În aceste condiții, ar trebui să ne punem întrebarea dacă nu cumva avem de-a face cu o știre falsă, ca parte a războiului informațional dus de ambele părți.
Indiferent de cum stau lucrurile, “n-ar fi lipsit de interes ca România împreună cu Bulgaria și chiar și Turcia (…) să facă o solicitare la NATO, și de comun acord să avem prezența unor nave NATO în regiune, pentru a anula pericolul de mine, spune Ciorobea. Totuși, acest lucru ar atrage “o foarte mare reacție și împotrivire din partea Federației Ruse”, a adăugat el.
Interviul integral cu contraamiralul (R) Constantin Ciorobea poate fi urmărit în video de mai sus.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, marea neagra, războiul din Ucraina, mine, amiral,
Dată publicare:
22-03-2022 18:35