Militarii care participă la ”Sea Shield” au simulat o acțiune a forțelor Gărzii de Coastă asupra unei nave suspecte
Sea Shield, cel mai mare exercițiu NATO desfășurat în Marea Neagră și Delta Dunării, a început pe 20 martie și a continuat miercuri cu un antrenament dificil: o acțiune simulată a forțelor speciale ale Gărzii de Coastă asupra unei nave suspecte.
Scenariul presupune intervenția asupra unei nave cu refugiați, care, potrivit exercițiului, s-ar apropia de apele teritoriale ale României.
Potrivit scenariului comandamentului Sea Shield 2023, o ambarcațiune civilă suspectă s-ar fi apropiat de apele teritoriale ale României, moment în care este interceptată de nave ale Gărzii de Coastă și ale Marinei Militare.
Verificările la bordul navei au ca scop identificarea tuturor persoanelor suspecte sau a posibililor transfugi.
Corneliu Pavel, Colonel Statul Major al Forțelor Navale: "Garda de Coastă a constatat că la bordul acestei nave suspecte se află 12 refugiați s-a dat alarma. Garda de Coastă a verificat această navă suspectă de trafic ilegal de persoane pe mare acestea urmând a fi preluate în portul Constanța de către celelalte structuri".
Conform instrucțiunilor, echipa de intervenție a forțelor speciale a gărzii de coastă solicită prezența navelor de escortă militare românești și asigură securitatea la bordul ambarcațiunii suspecte.
Victor Mircea Garda de Coastă Constanța: ”Ambarcațiunea a fost interceptată, două persoane s-au opus au fost imobilizate. Două au avut o entorsă și o contuzie la bordul navei s-a acordat primul ajutor”.
Aproximativ 3.400 de militari din 12 state ale Alianței Nord Stlantice participă la exercițiul multinațional Sea Shield 2023, găzduit de România. Au misiuni complexe, în special în contextul războiului din Ucraina.
Intercepția navelor cu migranți este numai unul dintre aceste antrenamente dificile.
Corneliu Pavel, Statul Major al Forțelor Navale: "Trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de situație în contextul de securitate din reiunea Mării Negre ne putem aștepta la orice fel de situații tocmai de aceea în exercițiul Sea Sheld a fost intodusă și această secvență de gestionare a unui flux de refugiați".
Numai anul trecut, Garda de Coastă Constanța a interceptat trei ambarcațiuni cu peste 150 de transfugi care încercau să intre în spațiul comunitar, prin Marea Neagră.
În exercițiul Sea Shield din acest an participă peste 10 nave, iar mâine acțiunile militarilor vor continua pe brațul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, unde va fi simulată o acțiune cu trupe de diversiune.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: marea neagra, militari, exercitiu, simulare,
Dată publicare:
29-03-2023 17:17