Milioane de albine au fost omorate de insecticidul imprastiat de fermieri. Pe cine dau vina apicultorii pentru dezastru
E dezastru in apicultura, in unele zone ale tarii, numai din cauza lipsei de comunicare dintre autoritati, se plang producatorii de miere. In Cluj si Ialomita, milioane de albine au fost omorate de insecticidul imprastiat de fermieri pe culturi.
S-a ajuns la asta, se plang proprietarii stupilor, pentru ca nimeni nu le-a spus sa-si tina albinele inchise pana trece pericolul. Fie agricultorii care-au stropit campurile nu au anuntat din timp unitatea fitosanitara, fie cei de aici nu au comunicat mai departe primariilor, asa cum cere legea.
Tudor este unul dintre apicultorii pagubiti. La 20 de ani a sacrificat aproape totul ca sa-si faca o prisaca in comuna Luna, judetul Cluj. Acum a pierdut jumatate din investitie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ionita Tudor Dinu, apicultor: "Am renuntat la meditatii pentru Bacalaureat, la banchetul de clasa a 12-a, nu mi-am facut albumul foto, am limitat iesirile in oras la 0 aproape, incercand sa-mi agonisesc bani pentru a investi in apicultura."
A reusit sa adune 18 familii de albine. Zilele trecute a pierdut 7. In zona exista hectare intregi de rapita pe care proprietarul le-a tratat cu un insecticid care ataca memoria albinelor, iar acestea nu se mai intorc la stup si mor.
Ionita Tudor Dinu: "Ierbicidarile au fost facute fara notificarea mea sau a primariei asa cum ar fi trebuit sa se faca si cum prevede legea. Desi le-am asigurat tratamentul si stimularea proteica necesara, au ajuns sa fie decimate de catre fermieri."
In mod normal, fermierii care aplica tratamente culturilor trebuie sa anunte cu 48 de ore inainte unitatea fitosanitara din zona. Iar aceasta- sa avertizeze autoritatile locale care la randul lor trebuie sa le spuna apicultorilor sa-si inchida stupii in perioada respectiva. Daca lantul aceasta al comunicarii se intrerupe undeva, se ajunge la moartea a milioane de albine.
Angelica Baciu, oficiul Fitosanitar Cluj: "Noi am facut la inceputul anului notificari atat catre primarii cat si catre fermieri pe care i-am avut in baza de date."
Laurentiu Tor, primarul comunei Luna: "Daca vor fi pagube, cei vinovati vor plati. De acum inainte vom face in asa fel incat apicultorii sa fie din timp anuntati."
In Fetesti, judetul Ialomita un alt crescator de albine a pierdut toate cele 45 de familii din aceeasi cauza.
Danut Cazacu, apicultor: "Le-am gasit moarte si nu stiam ce s-a intamplat apoi mi-a spus medicul veterinar din zona ca s-a ierbicidat la rapita. Nu stiu de ce nu m-au anuntat cei de la primarie."
Apicultorii revoltati au de gand sa ceara despagubiri tuturor celor care se fac vinovati de distrugerea stupilor.