Mii de români au ajuns, din pahar în pahar, de la masa festivă de Crăciun la Camera de Gardă. Remedii împotriva mahmurelii
Cu o friptură, o sarma și un păhărel de vin sau mai multe, combinație repetată temeinic și de acest Crăciun, mii de români au ajuns de la masa festivă, la Camera de Gardă.
Pe lângă urgențe reale, dispecerii au primit apeluri și pentru o mulțime de oameni căzuți în stradă, în special din cauza abuzului de alcool. De altfel, o cercetare recentă arată că suntem campioni în Europa la bețiile de sărbători.
Un apel dat de un bărbat pentru un accident grav la picior, a dus echipajul de urgență în fața unui individ beat turtă, care s-a plâns că a căzut și și-a rănit genunchiul, acum un an. Asemenea solicitări au îngreunat treaba medicilor de pe ambulanță.
Cristian Grasu, reprezentant ambulanță: „În ultimele 72 de ore s-au înregistrat 5.030 de intervenții, asta reprezentând o creștere de peste 35% față de aceeași perioadă a anului trecut”.
Vestea bună e că a scăzut ușor numărul celor cu indigestii și crize de bilă, după mese bogate. În schimb, echipajele au fost solicitate intens de cei care au vărsat fără număr pahare. Pe gât!
Un raport recent ne arată că, în Europa, la capitolul consum de alcool excesiv, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, România conduce topul împreună cu Danemarca și Marea Britanie. 36% dintre români au declarat că, la petreceri sau întâlnirile cu prietenii, uneori consumă alcool fără măsură. La polul opus, mult mai temperați, cu doar trei procente se află turcii, italieni și spaniolii.
Starea euforică, adică beția, intervine, la un bărbat de talie medie, după trei pahare cu vin, shot-uri de tărie sau sticle de bere băute în mai puțin de o oră. La femei, limita este de două unități alcoolice pe oră. Veselia continuă, până când „se rupe filmul” ori intervine mahmureală, la 6-8 ore după vârful de concentrație a alcoolului în sânge.
Român: „Să mai bei o bere a doua zi”.
Metoda „cui pe cui” e, însă doar un mit, din păcate extrem de răspândit.
Român: „Metodele tradiționale. O cafea tare sau saramură, apa cu sare. Mai un vin, un coniac. Am încercat de vreo două ori”.
Nici saramura sau zeama de varză nu ajută, ci dimpotrivă, acutizează simptomele. Cine ne spune cum să dregem mahmureală? Chimia! Organismul percepe alcoolul drept un compus extrem de toxic, așadar va încerca imediat să îl metabolizeze și să-l elimine. Ficatul transformă întâi alcoolul în acetilaldehidă, care e tot toxică și ne dă starea teribilă de rău, cu amețeli, dureri de cap și greață. În a doua etapă, acetilaldehida devine acetat, care nu e toxic. Cum putem scurta acest proces? Oferiți stomacului carbohidrați, cum sunt biscuiții și sucurile de fructe. Și nu uitați că alcoolul acționează prin deshidratare, așadar beți multă apă, suc de roșii și supă clară.
Câteva zile, dați cozonacul pe citrice. Vitaminele susțin refacerea. Și pentru că vine Anul Nou, țineți minte cât puteți regula pentru un om sănătos.
Român: „Un pahar de sărbători”.