Mii de oameni încearcă să își recupereze banii de pe urma unor spectacole care nu s-au mai ținut

×
Codul embed a fost copiat

Mii de oameni din întreaga țară așteaptă să-și primească înapoi banii dați pentru participarea la evenimente cu artiști internaționali care nu au mai avut loc.

Pandemia a anulat mai multe spectacole, iar „Inspectorul PRO” a aflat, că în ciuda promisiunilor făcute de firme și autorități, sumele nu au revenit în conturile clienților. Platformele de vânzare a biletelor îi trimit pe păgubiți către organizatorii de evenimente. Doar că mulți dintre aceștia au dispărut.

În Romania, peste 700 de concerte au fost anulate din cauza pandemiei. Și încă pe atâtea sunt reprogramate, conform celei mai mari platforme de vânzare de bilete din tara noastră. Este un adevărat dezastru pentru organizatorii de evenimente. Dar și pentru miile de oameni care și-au cumpărat tichete și nu-și mai primesc banii înapoi.

Mihaela Viziri, păgubită: „Banii aceia au ajuns undeva, sunt în conturile cuiva sau cineva deja i-a cheltuit…”.

Richard Clayderman și Stjepan Hauser sunt două dintre concertele cu artiști internaționali anulate. Evenimentele ar fi trebuit să aibă loc la București și în câteva orașe din țară. Peste 4.000 de oameni și-au cumpărat bilete, încă din 2019.

Citește și
Pet Shop Boys
Trupa Pet Shop Boys revine în România, după 14 ani

Mihaela Viziri, păgubită: Concertul trebuia să aibă loc pe 16 aprilie 2020”.

Inspectorul PRO vă prezintă cazul acestei femei care ar fi trebuit să primească de la organizator 700 de lei înapoi, pentru două tichete achitate la concertul cu Hauser.

Mihaela Viziri, păgubită: Am fost anunțată că se va muta data concertului și că să așteptăm. A trecut 16, a trecut și data. În final, am fost informată că ni se vă acorda un voucher…”.

Voucherul, gândit că o garanție, a expirat și el, la finalul lunii septembrie. Oricum nu putea fi folosit decât pentru spectacolele aceluiași organizator. Anunțul a fost făcut de platforma care a vândut biletele online. Vorbim de cea mai mare agenție de ticketing din Romania.

Emil Ionescu, reprezentantul platformei: „Organizatorul ne-a rugat să informăm spectatorii că, în caz că evenimentul nu se va întâmpla, ne va returna banii plătiți către acesta, pentru a-i plăti către spectator înapoi – Noi”.

Organizatorul nu a virat însă banii către platfoma și sumele n-au ajuns înapoi la oameni. De asemenea, concertele cu Richard Clyderman și Stjepan Hauser nu au fost reprogramate. Și cum nici alte evenimente nu au mai avut loc, spectatorii au rămas cu voucherele nefolosite.

Miile de păgubiți și-au îndreptat plângerile către agenția de ticketing. Dar și către Protecția Consumatorului, unde s-au înregistrat 1.332 de reclamații pe aceeași temă, a biletelor anulate.

Conform legii, organizatorul ar mai avea timp până în decembrie să returneze banii oamenilor.

Emil Ionescu, reprezentantul celei mai mari platforme de vândut bilete:Organizatorul nu este de găsit. Am contactat inclusiv foști angajați ai acestuia, oameni care au lucrat cu el, care construiesc scene, lumini, am întrebat pe toată lumea din piață. Nimeni nu știe unde este acest domn...”.

Mihaela Viziri, păgubită: „Mi s-au dat un număr și o adresă de mail. Număr invalid, adresa de mail invalidă. Am dovada... adresa de mail invalidă... Când sun la acel număr - oricine poate suna - apare număr invalid. Acest organziator este unul fantomă”.

Echipa de la Inspectorul PRO a căutat societatea.

Vedem că firma de organizare de evenimete este în funcțiune. Totodată, patronul acesteia este un cetățean de origine egipteană. Și autoritățile au încercat să dea de el, dar nu au reușit. Nimeni nu știe nimic de el. Noi i-am verificat firma și am văzut că, în ultimii 3 ani, nu și-a mai declarat datele financiare."

Societatea apare pe numele unei femei, tot de origine egipteană.

În Romania însă, nu ea ar fi organizat evenimentele. Ci acest bărbat, care ar fi rudă cu ea. El este cel care ar fi activat pe piață de divertisment din tara noastră. Și în ultimii 10 ani, ar fi pus în scena evenimente mari la Romexpo, Arenele Romane, Ateneu și Operă.

Guvernul a dat doua ordonanțe de urgență și o lege pentru protejarea firmelor organizatoare. Actele normative nu specifică însă ce se întâmplă dacă acestea dau faliment, sau dacă patronii fug cu banii. Cu alte cuvinte, legea nu îi protejează și pe cumpărători. Spre deosebire de alte țări unde clienții sunt despăgubiți.

Emil Ionescu, reprezentantul celei mai mari platforme de vândut bilete:De exemplu, în UK e o schemă de 900 de milioane de euro, au făcut și asigurări, dar și în alte țări din Europa: Belgia, Franța, Spania... Au asigurat consumatorul final că, în caz că se întâmplă lucruri de genul acesta, își pot recupera banii de undeva... Statul a garantat evenimentele...”.

Nu și la noi! Industria de spectacole și divertisment este singura care nu a beneficiat de ajutor de stat în pandemie. Imediat după lockdown, scăderea vânzărilor a fost de 99 %. Iar în lunile care au urmat vânzarea de bilete s-a reluat doar pină la 25%.

Ministrul Culturii ne-a refuzat interviul, dar a precizat că nu a găsit surse de finanțare pentru acest sector. Asta în timp ce Spania, de exemplu, oferă acum vouchere de 400 de euro tuturor tinerilor vaccinați, care vor să meargă la concerte, teatru sau operă.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Jon Bon Jovi și Bryan Adams au descoperit că au Covid-19 chiar înainte să susțină concerte
Jon Bon Jovi și Bryan Adams au descoperit că au Covid-19 chiar înainte să susțină concerte

Jon Bon Jovi a plecat de la o sală de spectacole din Miami Beach, unde avea programat un concert, după ce a fost testat pozitiv cu Covid-19.

Trupa Pet Shop Boys revine în România, după 14 ani
Trupa Pet Shop Boys revine în România, după 14 ani

Trupa Pet Shop Boys va susține un concert, la București, anul viitor. Duo-ul synth-pop englez Pet Shop Boys va concerta la Arenele Romane din Bucureşti pe 4 iulie.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.