Mihail Gorbaciov, interviu exclusiv pentru Știrile ProTV în 2010. Ce spunea despre Revoluția din '89 și Ion Iliescu
În aprilie 2010, Mihail Gorbaciov, considerat a fi una dintre personalitățile politice cu o contribuție extrem de mare la căderea comunismului în Europa de Est, a fost invitatul special al Andreei Esca la Știrile Pro TV de la ora 19:00.
Vizitele lui Mihai Gorbaciov în România
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gorbaciov a fost de 3 ori în România. Prima vizită la București a avut loc în 1987, la doi ani după ce preluase conducerea Uniunii Sovietice.
A revenit doi ani mai târziu, în iulie 1989, când Bucureștiul a găzduit lucrările Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varșovia.
Cu Nicolae Ceaușescu, Mihail Gorbaciov s-a întâlnit de două ori, pentru a-l convinge să aplice reforme, dar nu a reușit. Apoi a venit Revoluția.
La douăzeci de ani de la vizita într-un București sumbru, comunist, Mihail Gorbaciov a revenit în 2010, la invitația unei firme private, într-o Românie capitalistă.
"Credeam că eu sunt cel mai bătrân, dar Emil Constantinescu, aici prezent, e mai bătrân decât mine", a glumit Gorbaciov în 2010, ajuns în România capitalistă.
De fapt, Gorbaciov, care avea atunci 79 de ani, se gândise la Ion Iliescu, nu la Emil Constantinescu. Iliescu este născut în 1930, iar Constantinescu în 1939.
Acum, Ion Iliescu a transmis un mesaj special în memoria lui Mihail Gorbaciov.
Mihai Gorbaciov despre Revoluția din 89
Ajuns la București, în aprilie 2010, Gorbaciov a fost invitatul special al Andreei Esca la Știrile Pro TV de la ora 19:00!
Fostul lider al URSS a negat toate ”miturile” privind legătura dintre el și fostul președinte al României, Ion Iliescu.
Gorbaciov a declarat pentru Știrile Pro TV că s-a cunoscut cu Iliescu doar ”în ultima etapă a desfășurării evenimentelor” din decembrie 1989, când dictatorul Ceaușescu a fost dat jos de la putere: ”Nu ne-am cunoscut înainte”, a subliniat fostul lider sovietic.
De asemenea, fostul președinte al URSS a afirmat că Iliescu nu a sunat la Moscova în decembrie '89 ca să ceară intervenția armatei ruse, așa cum s-a vehiculat mult timp în România.
Andreea Esca: Sunteți unul dintre oamenii care au schimbat fața lumii. La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului, vi se pare că lumea a evoluat într-o direcție bună sau mai puțin bună?
Mihail Gorbaciov: Cred că evoluția este una foarte înceată. Însă, sunt sigur că ne îndreptăm în direcția bună.
Andreea Esca: Dar Rusia? Este o țară mai puternică și mai prosperă decât era pe vremea URSS?
Mihail Gorbaciov: Nu mai este acea Rusie care a fost. A existat o Rusie mare, care număra 300 de milioane de locuitori, acum este vorba despre numai 140 de milioane de locuitori. Cred că Rusia de astăzi își va îmbunătăți treptat situația, dar la momentul de față Rusia nu este așa cum ar trebui să fie. Există oameni care sunt mulțumiți de situația din Rusia, sunt alții care o duc foarte greu.
Andreea Esca: Evenimentele din decembrie '89 din România ascund și acum pentru români multe mistere. Este adevărat că la Malta ați decis, împreună cu președintele Bush, că regimul din România trebuia înlăturat de la putere?
Mihail Gorbaciov: Nu este adevărat! Nu a existat o astfel de discuție! Nu credeți toate miturile și zvonurile pe care le auziți! Vă spun că nu a existat așa ceva! Este o simplă invenție!
Andreea Esca: Care este adevărul atunci? Cum ați caracteriza evenimentele din '89 din România?
Mihail Gorbaciov: Societatea a simțit că în țările din jur au loc revoluții, revoluții pașnice, schimbări democratice, și cetățenii români au început acțiuni pentru a-și apăra drepturile suverane. Cred că acest lucru nu era pe placul puterii, și au apărut discuții, apoi au apărut lupte, care s-au finalizat cu evenimentele știute.
Andreea Esca: Ce rol au avut serviciile secrete rusești în acele evenimente? Au fost implicate în vreun fel?
Mihail Gorbaciov: Nu. Nu. Pe vremea înmormântării domului Cernenko (n.r. Konstantin Ustinovici Cernenko, al șaselea secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice) i-am adunat pe toți conducătorii Tratatului de la Varșovia și am avut o discuție cu ei, spunându-le: "Haideți să procedăm în felul următor: să încercăm să ne respectăm obligațiile. Noi, Uniunea Sovietică, ne-am acceptat obligațiile față de țările partenere și fiecare dintre țări este responsabilă pentru țara sa și eliberează politica și o implementează și poartă responsabilitate pentru cetățenii țării sale. Vom încerca să nu ne amestecăm." Am avut impresia că nu m-au crezut în acel moment, dar adevărul este că nu ne-am implicat în nicio țară. Au existat probleme foarte mari în Polonia și dificultăți în Republica Democratică Germană, în Cehoslovacia. Unii dintre ei au încercat să ne solicite ajutorul. Le-am spus că avem încredere totală în ei și că trebuie să-și soluționeze singuri problemele.
Andreea Esca: Ați vorbit cu Ion Iliescu, înainte de decembrie '89? El a fost "cel ales" să îi succeadă lui Ceaușescu?
Mihail Gorbaciov: Au existat multe discuții asupra legăturilor noastre și ale mele cu Ion Iliescu. Ne-am cunoscut în ultima etapă a desfășurării evenimentelor. Nu ne-am cunoscut înainte.
Andreea Esca: Există o întrebare des pusă: a sunat Ion Iliescu la Moscova în decembrie '89 ca să ceară intervenția armatei ruse?
Mihail Gorbaciov: Nu a existat o astfel de rugăminte și nu a existat un astfel de telefon! Este doar o invenție. Probabil sunt persoane cărora domnul Iliescu nu le este pe plac. Este treaba dumneavoastră; ar trebui să vedeți unde este adevărul.
Andreea Esca: Dacă priviți înapoi, ce regrete aveți? Ați face lucrurile altfel?
Mihail Gorbaciov: Bineînțeles! Aș face multe lucruri altfel, dar din păcate nu este posibil așa ceva. Procesul istoric a fost înfăptuit. Cred că am întârziat cu reforma Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, cu reforma Uniunii Sovietice, dar, dintr-o cauză sau alta, s-a întârziat.
+++
Născut la 2 martie 1931, Mihail Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică din 1985 până în 1991.
Încercările sale de reforma au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea regimului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, interviu, ion iliescu, andreea esca, mihail gorbaciov, urss,
Dată publicare:
31-08-2022 13:33