Mihail Gorbaciov, interviu exclusiv pentru Știrile ProTV în 2010. Ce spunea despre Revoluția din '89 și Ion Iliescu

×
Codul embed a fost copiat

În aprilie 2010, Mihail Gorbaciov, considerat a fi una dintre personalitățile politice cu o contribuție extrem de mare la căderea comunismului în Europa de Est, a fost invitatul special al Andreei Esca la Știrile Pro TV de la ora 19:00.   

 

Vizitele lui Mihai Gorbaciov în România

 

Gorbaciov a fost de 3 ori în România. Prima vizită la București a avut loc în 1987, la doi ani după ce preluase conducerea Uniunii Sovietice.

Citește și
mihail gorbaciov
Cine a fost Mihail Gorbaciov, liderul sovietic care a dus la destrămarea URSS
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

 

A revenit doi ani mai târziu, în iulie 1989, când Bucureștiul a găzduit lucrările Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varșovia.

Cu Nicolae Ceaușescu, Mihail Gorbaciov s-a întâlnit de două ori, pentru a-l convinge să aplice reforme, dar nu a reușit. Apoi a venit Revoluția.

La douăzeci de ani de la vizita într-un București sumbru, comunist, Mihail Gorbaciov a revenit în 2010, la invitația unei firme private, într-o Românie capitalistă.

"Credeam că eu sunt cel mai bătrân, dar Emil Constantinescu, aici prezent, e mai bătrân decât mine", a glumit Gorbaciov în 2010, ajuns în România capitalistă.

 

De fapt, Gorbaciov, care avea atunci 79 de ani, se gândise la Ion Iliescu, nu la Emil Constantinescu. Iliescu este născut în 1930, iar Constantinescu în 1939.

Acum, Ion Iliescu a transmis un mesaj special în memoria lui Mihail Gorbaciov.

Mihai Gorbaciov despre Revoluția din 89

 

Ajuns la București, în aprilie 2010, Gorbaciov a fost invitatul special al Andreei Esca la Știrile Pro TV de la ora 19:00!

 

Fostul lider al URSS a negat toate ”miturile” privind legătura dintre el și fostul președinte al României, Ion Iliescu.

Gorbaciov a declarat pentru Știrile Pro TV că s-a cunoscut cu Iliescu doar ”în ultima etapă a desfășurării evenimentelor” din decembrie 1989, când dictatorul Ceaușescu a fost dat jos de la putere: ”Nu ne-am cunoscut înainte”, a subliniat fostul lider sovietic.

De asemenea, fostul președinte al URSS a afirmat că Iliescu nu a sunat la Moscova în decembrie '89 ca să ceară intervenția armatei ruse, așa cum s-a vehiculat mult timp în România.

Andreea Esca: Sunteți unul dintre oamenii care au schimbat fața lumii. La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului, vi se pare că lumea a evoluat într-o direcție bună sau mai puțin bună?

Mihail Gorbaciov: Cred că evoluția este una foarte înceată. Însă, sunt sigur că ne îndreptăm în direcția bună.

Andreea Esca: Dar Rusia? Este o țară mai puternică și mai prosperă decât era pe vremea URSS?

Mihail Gorbaciov: Nu mai este acea Rusie care a fost. A existat o Rusie mare, care număra 300 de milioane de locuitori, acum este vorba despre numai 140 de milioane de locuitori. Cred că Rusia de astăzi își va îmbunătăți treptat situația, dar la momentul de față Rusia nu este așa cum ar trebui să fie. Există oameni care sunt mulțumiți de situația din Rusia, sunt alții care o duc foarte greu.

Andreea Esca: Evenimentele din decembrie '89 din România ascund și acum pentru români multe mistere. Este adevărat că la Malta ați decis, împreună cu președintele Bush, că regimul din România trebuia înlăturat de la putere?

Mihail Gorbaciov: Nu este adevărat! Nu a existat o astfel de discuție! Nu credeți toate miturile și zvonurile pe care le auziți! Vă spun că nu a existat așa ceva! Este o simplă invenție!

Andreea Esca: Care este adevărul atunci? Cum ați caracteriza evenimentele din '89 din România?

Mihail Gorbaciov: Societatea a simțit că în țările din jur au loc revoluții, revoluții pașnice, schimbări democratice, și cetățenii români au început acțiuni pentru a-și apăra drepturile suverane. Cred că acest lucru nu era pe placul puterii, și au apărut discuții, apoi au apărut lupte, care s-au finalizat cu evenimentele știute.

Andreea Esca: Ce rol au avut serviciile secrete rusești în acele evenimente? Au fost implicate în vreun fel?

Mihail Gorbaciov: Nu. Nu. Pe vremea înmormântării domului Cernenko (n.r. Konstantin Ustinovici Cernenko, al șaselea secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice) i-am adunat pe toți conducătorii Tratatului de la Varșovia și am avut o discuție cu ei, spunându-le: "Haideți să procedăm în felul următor: să încercăm să ne respectăm obligațiile. Noi, Uniunea Sovietică, ne-am acceptat obligațiile față de țările partenere și fiecare dintre țări este responsabilă pentru țara sa și eliberează politica și o implementează și poartă responsabilitate pentru cetățenii țării sale. Vom încerca să nu ne amestecăm." Am avut impresia că nu m-au crezut în acel moment, dar adevărul este că nu ne-am implicat în nicio țară. Au existat probleme foarte mari în Polonia și dificultăți în Republica Democratică Germană, în Cehoslovacia. Unii dintre ei au încercat să ne solicite ajutorul. Le-am spus că avem încredere totală în ei și că trebuie să-și soluționeze singuri problemele.

Andreea Esca: Ați vorbit cu Ion Iliescu, înainte de decembrie '89? El a fost "cel ales" să îi succeadă lui Ceaușescu?

Mihail Gorbaciov: Au existat multe discuții asupra legăturilor noastre și ale mele cu Ion Iliescu. Ne-am cunoscut în ultima etapă a desfășurării evenimentelor. Nu ne-am cunoscut înainte.

Andreea Esca: Există o întrebare des pusă: a sunat Ion Iliescu la Moscova în decembrie '89 ca să ceară intervenția armatei ruse?

Mihail Gorbaciov: Nu a existat o astfel de rugăminte și nu a existat un astfel de telefon! Este doar o invenție. Probabil sunt persoane cărora domnul Iliescu nu le este pe plac. Este treaba dumneavoastră; ar trebui să vedeți unde este adevărul.

Andreea Esca: Dacă priviți înapoi, ce regrete aveți? Ați face lucrurile altfel?

Mihail Gorbaciov: Bineînțeles! Aș face multe lucruri altfel, dar din păcate nu este posibil așa ceva. Procesul istoric a fost înfăptuit. Cred că am întârziat cu reforma Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, cu reforma Uniunii Sovietice, dar, dintr-o cauză sau alta, s-a întârziat.

+++

Născut la 2 martie 1931, Mihail Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică din 1985 până în 1991.

Încercările sale de reforma au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea regimului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Ion Iliescu: ”Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov”
Ion Iliescu: ”Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov”

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, în vârstă de 92 de ani, a transmis un mesaj, miercuri, după ce fostul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani.  

Cine a fost Mihail Gorbaciov, liderul sovietic care a dus la destrămarea URSS
Cine a fost Mihail Gorbaciov, liderul sovietic care a dus la destrămarea URSS

Mihail Gorbaciov a murit, marți 30 august, la vârsta de 91 de ani. Fostul lider al Uniunii Sovietice suferea de mai mulți ani de o „boală grea”. Gorbaciov va rămâne în istoria mondială drept artizanul prăbușirii URSS.  

Mihail Gorbaciov a făcut reclamă la pizza, în 1997, pentru că ar fi avut nevoie de bani | VIDEO
Mihail Gorbaciov a făcut reclamă la pizza, în 1997, pentru că ar fi avut nevoie de bani | VIDEO

O reclamă Pizza Hut cu Mihail Gorbaciov în rolul principal a reapărut pe Twitter după ce s-a aflat, marți, de moartea fostului lider al Uniunii Sovietice. Însă, el ar fi acceptat rolul pentru a face rost de bani.

Mesajul lui Vladimir Putin după moartea lui Mihail Gorbaciov. Reacțiile liderilor din întreaga lume
Mesajul lui Vladimir Putin după moartea lui Mihail Gorbaciov. Reacțiile liderilor din întreaga lume

Președintele rus Vladimir Putin își exprimă cele mai profunde condoleanțe pentru moartea fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov. Mesaje de condoleanțe au fost transmise și de alți lider ai lumii.

Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat marți Spitalul Clinic Central din Moscova, scrie Baha.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.