Mesajul lui Vladimir Putin după moartea lui Mihail Gorbaciov. Reacțiile liderilor din întreaga lume

mihail gorbaciov, vladimir putin
AFP

Președintele rus Vladimir Putin își exprimă cele mai profunde condoleanțe pentru moartea fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov. Mesaje de condoleanțe au fost transmise și de alți lider ai lumii.

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat marți Spitalul Clinic Central din Moscova. 

"Vladimir Putin își exprimă cele mai profunde condoleanțe pentru moartea lui Mihail Gorbaciov. În cursul dimineții, el va trimite o telegramă cu condoleanțe rudelor și prietenilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă de stat rusească TASS.

Mihail Gorbaciov, primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, după o boală gravă și prelungită, a anunțat Spitalul Clinic Central.

Vladimir Putin, în calitate de președinte rus, s-a întâlnit de mai multe ori cu Gorbaciov. Ultima dată, el l-a primit pe fostul lider sovietic la Novo-Ogaryovo, în martie 2006, la o zi după ce politicianul a împlinit 75 de ani.

Citește și
gorbaciov, putin
Ultimul lider al URSS, consternat că Vladimir Putin „distruge” munca sa de o viață
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Vladimir Putin, felicitări anuale către Mihail Gorbaciov

Președintele Putin i-a trimis lui Gorbaciov felicitările anuale de ziua de naștere pe 2 martie. În acest an, liderul rus a remarcat în telegrama sa viața bogată și înalta autoritate a fostului șef al URSS și a subliniat contribuția sa la implementarea proiectelor sociale, caritabile și educaționale și la dezvoltarea cooperării umanitare internaționale.

Cu un an mai devreme, când Gorbaciov își sărbătorea cea de-a 90-a aniversare, Putin a subliniat în telegrama sa de felicitare adresată primului și ultimului președinte al URSS că politicianul a fost "considerat ca făcând parte din constelația de oameni străluciți și remarcabili și de oameni de stat preeminenți ai timpului nostru, care au avut un efect major asupra istoriei naționale și globale".

Munca vieții lui Mihail Gorbaciov, „distrusă” de Vladimir Putin

În luna iulie, unul dintre apropiații lui Mihail Gorbaciov, jurnalistul Alexei Venediktov, a afirmat că ultimul lider sovietic este consternat că își vede munca vieții sale „distrusă” de Vladimir Putin în timp ce Rusia se adâncește în autoritarism.

Pot să vă spun că este supărat. Desigur, înțelege că asta a fost munca lui de-o viață. Libertățile (în Rusia) au fost aduse de Gorbaciov. A uitat toată lumea cine a dat libertate Bisericii Ortodoxe din Rusia? Cine a fost? Mihail Sergheevici Gorbaciov. Libertatea presei, prima lege a presei cine a făcut-o? Mihail Sergheevici Gorbaciov. Proprietate privată? Mihail Sergheevici Gorbaciov”.

În timp ce vorbea, a făcut un semn arătând că totul a fost distrus.

Deci, ce ar putea să spună Gorbaciov acum?”, a continuat Venediktov.

Von der Leyen: „El a deschis calea către o Europă liberă”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând "un lider demn de încredere şi respectat". Ultimul lider al Uniunii Sovietice "a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov", a scris von der Leyen pe Twitter.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat "profunda tristeţe" după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu "unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei"."A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece", a adăugat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, în care mai spune că "lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului şi apărător neobosit al păcii".

Și Klaus Iohannis, președintele României, a reacționat după moartea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov: „Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înțeles cu înțelepciune că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă. Actualul război brutal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei contrastează puternic cu moștenirea și viziunea sa curajoasă a unei lumi pașnice”.

Omagii aduse și de Macron și Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a salutat "curajul şi integritatea" ultimului lider al URSS, spunând că "angajamentul său neobosit" a fost un "exemplu" în contextul invaziei ruse din Ucraina."Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece", a scris Boris Johnson pe Twitter."În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulţumindu-i pentru "angajamentul său faţă de pacea în Europa". Macron a salutat într-o postare pe Twitter amintirea unui "om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi". Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună".

Joe Biden, despre Gorbaciov: „Un lider rar”

Preşedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un "lider rar". Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă "imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane"."În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice", a spus Joe Biden într-un comunicat. Şi Fundaţia Reagan a deplâns pe Twitter pierderea politicianului rus,"care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan şi care a sfârşit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten".

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 189. Mesajul lui Vladimir Putin după moartea lui Mihail Gorbaciov

Gorbaciov
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat marți Spitalul Clinic Central din Moscova, scrie Baha.

Zelenski ar putea merge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la invazie
Zelenski ar putea merge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la invazie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa la New York pentru a participa la dezbaterea generală a Adunării Generale a ONU, potrivit unor diplomaţi.

 

Kievul transmite că nu va ataca teritoriul Rusiei cu rachete americane
WP: Rusia a căzut în plasa Ucrainei. Kremlinul a distrus sisteme HIMARS false, din lemn, cu rachete Kalibr scumpe

Armata lui Vladimir Putin ar fi irosit rachete de croazieră Kalibr, în valoare de milioane de dolari, pentru a distruge sisteme antirachetă HIMARS din Ucraina. Țintele invadatorilor au fost, însă, niște momeli din lemn.

mihail gorbaciov
Cine a fost Mihail Gorbaciov, liderul sovietic care a dus la destrămarea URSS

Mihail Gorbaciov a murit, marți 30 august, la vârsta de 91 de ani. Fostul lider al Uniunii Sovietice suferea de mai mulți ani de o „boală grea”. Gorbaciov va rămâne în istoria mondială drept artizanul prăbușirii URSS.  

Nord Stream
Rusia a oprit temporar fluxul de gaze prin gazoductul Nord Stream 1

Gigantul energetic rus Gazprom a oprit miercuri dimineaţa fluxul de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa, o acţiune temporară anunţată în avans.  

zaporojie, centrala nucleara
Inspectorii AIEA au ajuns în orașul Zaporojie, aflat la două ore de centrala nucleară

Echipa de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns în orașul Zaporojie, aflat la două ore de mers cu maşina de centrala nucleară, aflată în orașul Energodar.

volodimir zelenski, parlamentul ucrainei
Preşedintele Zelenski afirmă că forţele ucrainene avansează pe toată linia frontului

Forţele ucrainene sunt în ofensivă pe toată linia frontului, afirmă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

drona iran, shahed
Rusia a primit „primele sute de drone iraniene”, pentru războiul din Ucraina. Modelele care concurează cu Bayraktar

SUA anunță că primul transport ce include sute de vehicule aeriene iraniene fără pilot la bord a sosit în Rusia și că aceste arme vor fi folosite pe frontul din Ucraina.

Citește și...
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat marți Spitalul Clinic Central din Moscova, scrie Baha.

Ultimul lider al URSS, consternat că Vladimir Putin „distruge” munca sa de o viață
Ultimul lider al URSS, consternat că Vladimir Putin „distruge” munca sa de o viață

Înainte de a muri, Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, era consternat că își vede munca vieții sale „distrusă” de Vladimir Putin în timp ce Rusia se adâncește în autoritarism.

Vladimir Putin i-a urat „La mulți ani” lui Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS
Vladimir Putin i-a urat „La mulți ani” lui Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS

Președintele rus Vladimir Putin i-a urat la mulți ani lui Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, care împlinește, miercuri, 91 de ani, remarcând autoritatea și recunoașterea acestuia.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.