Mihai Tudose, despre Roşia Montană: Nu putem declara toată România o arie protejată
Premierul Mihai Tudose a spus că posibilitatea exploatării resurselor minerale de la Roşia Montană trebuie să rămână deschisă pentru perioada când noii tehnologii vor permite exploatarea în siguranţă.
Prim-ministrul României a susținut la TVR că exploatarea resurselor minerale nu trebuie blocată prin declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană în arie protejată.
”Nu putem să declarăm toată România o arie protejată şi să ne întoarcem eventual la celebrele versuri «Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă-n poartă». Să lăsăm o cale deschisă, poate nu acum, poate nu peste 5 ani sau 10 ani. Poate peste 20 de ani când tehnologiile avansează şi nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril. Un alt tip de exploatare... Nu putem amaneta şi viitorul nepoţilor, nu doar al copiilor. Este o dezbatere care va trebui să aibă loc”, a declarat Mihai Tudose.
El a spus că trebuie evitată şi situaţia folosirii cianurilor. ”Am votat şi eu cu două mâini în Parlament pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense şi atunci din nou amanetăm viitorul copiilor şi nepoţilor...Haideţi să vedem unde este calea de mijloc pentru că folosirea extremelor - exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este să nu mai exploatăm nimic, niciodată în România şi asta e. Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte safe şi din punct de vedere al mediului şi să o facem noi, nu alţii”, mai spus Tudose.
Premierul Mihai Tudose a afirmat, pe 29 august, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş.
”Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.
Întrebat dacă documentaţia trimisă la UNESCO a fost semnată de ministrul Mediului din Executivul condus de Dacian Cioloş, Cristina Palmer, Tudose a spus: ”Nu ştiu. El (Dacian Cioloş - n.r.) era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept... Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo...”
Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către guvernul Cioloş este dificilă. ”E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.
”Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a mai spus Mihai Tudose.
Tudose, despre "Cumințenia Pământului": Miniștrii Finanțelor și Culturii o să încerce o nouă discuție cu proprietarii
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, vor încerca să aibă o nouă discuție cu proprietarii sculpturii lui Constantin Brâncuși, "Cumințenia Pământului", a anunțat premierul Mihai Tudose, relatează Agerpres.
"Domnul ministru de Finanțe, împreună cu domnul ministru al Culturii, domnul Romașcanu, trebuie să încerce o nouă discuție, o ultimă discuție cu proprietarii celebrei sculpturi, să vedem care este ultimul preț", a declarat Tudose, la TVR 1.
Întrebat dacă Guvernul are în vedere un prag financiar pentru această operă, șeful Guvernului a răspuns: "Nu (...) Ei vor discuta cu proprietarii (...) În măsura în care lucrurile se vor închide, în regulă. Nu, dăm banii înapoi cetățenilor și asta-i viața".
Totodată, chestionat dacă s-a găsit calea pentru returnarea banilor, șeful Guvernului a spus: "Procedura a fost făcută, se găsesc oamenii. Dar haideți să epuizăm toate, chiar toate discuțiile cu proprietarii, dar (...) 11-15 milioane este enorm".
De asemenea, prim-ministrul Tudose a mai afirmat că persoanele care au donat pentru această operă ar trebui să-i pună întrebări și fostului premier Dacian Cioloș.
"Cred că ar trebui să-i mai întrebați și pe ei sau (...) cetățenii care sunt foarte preocupați de un sit istoric poate-l întreabă și pe domnul Cioloș, că văd că n-are nicio problemă, cum au plecat niște negocieri (...). De la 4 milioane au ajuns la 11, s-a strâns un milion, le mai trebuia 11 — 10", a mai afirmat Tudose.
Tudose a spus că și-a deschis un cont la bancă atunci când a vândut o mașină
Întrebat despre contul de 100.000 de lei pe care l-a trecut în ultima sa declarație de avere, Tudose a spus că l-a deschis pentru că nu a avut încotro.
"Am vândut o mașină. Cu banii ăia am cumpărat altă mașină. Nu am avut încotro, sunt obligat de lege (să deschidă acel cont — n.r.). Am vândut o mașină la o firmă specializată, mi-a pus banii într-un cont, m-am dus, mi-am deschis un cont și mi-au pus banii", a menționat premierul la TVR.
El a adăugat că nu are avere pe care să o depună la bancă, iar banii din salariu îi ține în buzunar.
"Aveți impresia că e un salariu atât de mare ca prim ministru să umbli cu două sacoșe după tine? Vă dau o veste proastă, încape într-un plic subțire. Și mai e ceva, sunt și căsătorit, adică știți cât de repede dispare?", a mai arătat el.
Tudose a adăugat că nu face plăți online, dar nu are nimic împotrivă ca alți oameni, dacă așa vor, "să își ia salamul online".
"Eu nu înțeleg de ce taxă de întreținere cont este procent. Parcă pleacă unul cu banii și una e dacă dumneavoastră aveți 10 lei în cont și eu am 10 miliarde, sau invers, pe mine mă costă mai mult decât... e o linie pe calculator, nu-i plimbă unii, nu-i duce dimineața la masă, seara îi scoate în grădină, prin parc și fiindcă sunt mai mulți costă mai mult. Și vine banca și îmi spune: 'stați puțin, că pe mine statul nu m-a ajutat'. Nu te-a ajutat, dar te-a lăsat să te ajuți singur cât ai putut. Ai făcut-o! Iartă-mă, are totul o limită. Acum patru ani a fost o directivă europeană care trebuia implementată, s-a ajuns la maxim patru taxe, să spui frumos despre ce este vorba. A murit, s-au făcut presiuni și a murit", a conchis premierul.