Surse: Medicul Lucan nu ar mai fi schimbat ace de unică folosință, care costau 2600 de euro
Mihai Lucan va sta în arest la domiciliu încă 30 de zile. Tribunalul București i-a prelungit mandatul după ce la dosar au apărut și alte acuzații extrem de grave.
Printre altele, chirurgul este bănuit că ar fi modificat sistemul unui aparat performant pe care îl folosea la clinică sa privată.
Modificarea respectivă i-ar fi permis să nu mai schimbe acele de unică folosință după fiecare intervenție chirurgicală. Avocatul medicului a contestat decizia judecătorilor.
Medicul Lucan ar fi făcut mai mult decât să se joace cu viață celor care aveau nevoie disperată de un transplant de rinichi, spun surse apropiate anchetei. În goana după bani, i-ar fi pus în pericol pe bolnavii diagnosticați cu cancer de prostată, când îi trata cu un aparat de ultima generație pe care îl avea în clinica sa privată.
Echipamentul de crioterapie dotat cu 6 ace sterile era folosit pentru a separa tumoarea de zona sănătoasă. Acele introduceau gaze, un amestec de heliu cu argon și înghețau formațiunea pentru a îi stopa evoluția până la intervenția chirurgicală.
În mod normal, acele ar fi trebuit să fie de unică folosință. Pentru ca aparatul să funcționeze, medicul trebuia să scaneze la fiecare nou pacient un cod de bare.
Doar că Lucan, cu ajutorul altor persoane ar fi reușit să spargă softul și să poată utiliza același cod, în timp ce acele erau sterilizate, după ce fuseseră deja folosite. Această operațiune susțin surse apropiate anchetei, s-ar fi petrecut la sute de pacienți tratați cu ajutorul aparatului perfomant.
Așa, doctorul Mihai Lucan ar fi economisit bani, fără să țină cont de riscurile la care îi supunea pe bolnavi.
Asta în condițiile în care un pacient plătea și 6000 de euro pentru o astfel de intervenție, iar un set de 6 ace costă 2600 de euro.
Ancheta s-a extins cu patru noi acuzații. Pe lângă perturbarea unor sisteme electronice, Lucan mai este suspectat de o nouă faptă de deturnare de fonduri. Acesta ar fi folosit sumele alocate programului național de transplant pentru bolnavi cu alte patologii.
Institutul de transplant renal din Cluj nu mai reușea să acopere cheltuielile, din moment ce mai toți pacienții erau operați în clinica privată a lui Lucan, iar la Institut se mai făceau doar îngrijirile postoperatorii.
Avocatul medicului a contestat decizia judecătorilor.
Maria Vasii, avocat: ”Acuzațiile nu sunt susținute de probe minime care să arate că domnul profesor Lucan sau celelelate persoane au săvârșit infracțiunea de delapidare.”
Medicul Mihai Lucan a fost audiat vineri, dar nu a vrut să facă nici o declarație. El este acuzat că a fraudat Institutul de transplant renal din Cluj cu peste un milion de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, transplant, medic, rinichi, bolnavi, Mihai Lucan,
Dată publicare:
03-02-2018 19:10