Mihaela Miroiu, fost decan în cadrul SNSPA: Acum 20 de ani nu exista nici lege, nici cod de etică împotriva hărțuirii sexuale

Mihaela Miroiu
Sursa foto: Facebook / Mihaela Miroiu

Mihaela Miroiu, fost decan în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, a declarat – în contextul scandalului de hărțuire sexuală de la SNSPA – că acum 20 de ani nu exista nici lege, nici cod de etică împotriva hărțuirii sexuale.

Mihaela Miroiu a declarat la TVR că își amintește episodul de acum 20 de ani și își exprimă propriul punct de vedere vizavi de acesta.

Mihaela Miroiu: Îmi amintesc vag că s-a plâns de comportamentul unui profesor, că îi făcea curte nedorită, că am vorbit cu el să înceteze orice purtare de genul acesta și să își ceară scuze, în condițiile în care, acum 20 de ani, nu exista nici lege, nici cod de etică împotriva hărțuirii sexuale.

Reporter: Era vorba de domnul profesor Pieleanu?

Mihaela Miroiu: Da! Eu i-am zis să facă o plângere, nu a făcut, cum nu a făcut nimeni din cine a fost îndemnat să facă plângeri. L-am luat pe om între patru ochi și i-am spus: Domne, asta se întâmplă, asta spune fata asta, cum poți să faci așa ceva? Răspunsul lui a fost: Nu-i adevărat!

Citește și
Cătălina Tăbăcaru
„Primeam telefoane de la el pentru a ne întâlni la cafenele”. Mărturii dureroase de la tinerele care îl acuză pe Alfred Bulai
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Reacția lui Marius Pieleanu după scandalul de abuz sexual

„Pentru a elimina orice fel de discuție și asociere cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative, la care țin foarte mult, am luat o decizie astăzi unilaterală. De mâine voi răspunde doar în calitate de persoană fizică. A fost greșeala mea că nu am intervenit de acum patru zile că poate nu ajungeam aici. Lucrurile au escaladat. Sunt supus unui linșaj mediatic în sensul cel mai științific și epistemiologic al sintagmei. Deci trebuie să răspund ca atare”, a declarat Marius Pieleanu, contactat telefonic de jurnaliștii de la Rise Project.

O fostă studentă a povestit cum profesorul i-ar fi făcut avansuri și risca să nu intre în licență din cauza lui. I-ar fi mărturisit unei profesoare drama prin care trece, dar aceasta ar fi sfătuit-o să rezolve problema de una singură. Mesajul a fost un răspuns la postarea profesoarei - care a scris că nu știa de practicile profesorilor din facultate, făcând referire la cazul Bulai. În final, profesoara respectivă a șters cu totul postarea.

Pieleanu a respins orice acuzație privind eventuale abuzuri și gesturi cu tentă sexuală. „E adevărat că eu sunt mai puțin convențional, nu e niciun secret, dar asta nu înseamnă că nu sunt normativ. Depinde cum definiți adecvarea, inadecvarea, nu am ce să comentez (…) Acum că cineva spune despre mine că aveam împreună cu niște colegi de-ai mei un limbaj sau un comportament neadecvat, definiți conceputul, pentru că discuția e lungă. Definiți conjunctura, relația de apropiere.”

Cât privește acuzațiile aduse lui Alfred Bulai, „unele lucruri le cunoaștem, alte lucruri nu le cunoaștem. Eu nu am stat după Alfred niciodată să văd … Apropo … el este un tip absolut fabulos din punct de vedere științific. Una-i una, alta-i alta. Asta e societatea post adevăr, în care simpla acuzație ține post de probă. De asta legiuitorul zice – orice afirmație trebuie să o probezi cu niște lucruri.”

Peste 20 de sesizări în cazul profesorului Alfred Bulai

Tot mai multe tinere prind curaj și trimit sesizări către Parchet în care acuză abuzuri comise de profesorul de sociologie Alfred Bulai, până acum fiind deja 20. Numărul lor ar fi însă mai mare. La SNSPA, Comisia de Etică ar putea verifica și cazul lui Marius Pieleanu, coleg cu Bulai. Mai multe tinere l-au acuzat și pe acesta, în spațiul public, de comportament asemănător.

„Eram de fapt atât de ușurată că am scăpat din camera aia infectă așa "ușor", adică fără sex. Și nu spui nimănui pentru că tu de fapt vrei să uiți, nu vrei să afle și mama și tata și bunica și colegii și toată facultatea, îh…, ce fraieră ești tu. Exact așa funcționează abuzul, la orice vârstă și în orice instituție”, este mărturia dureroasă a Catalinei Tăbăcaru, fosta elevă a profesorului Alfred Bulai. Deși au trecut 20 de ani de atunci, poveștile, spune ea, sunt aceleași.

Cătălina Tăbăcaru:Am fost în practică de specialitate la finalul primului an, unde nu s-a întâmplat nimic. Am fost și în anul doi, unde da, am ajuns în acea postură umilitoare, dezbrăcată și am tăcut pentru următorii 20 de ani pentru că mi s-a părut că m-am pus singură într-o poziție ingrată, penibilă și că este vina mea”.

Acum și alte tinere își fac curaj și spun în scris prin ce au trecut.

Victimă: „Primeam telefoane de la el pentru a ne întâlni la cafenele să îmi dea feedback despre evoluția mea educațională, în care nu vorbeam despre parcursul educațional ci despre sexualitate, cum trebuie să fie femeia.”

Victimă: „Pentru cursul opțional din anul 3, Bulai ne-a împărțit de mai multe ori chestionare. (...) Existau întrebări de genul: dacă ne plac bărbații mai în vârstă, cât de dominante suntem.”

Victimă: „Profesorul Bulai a început să facă tot mai des comentarii față de colegii mei (...) că aș fi o „partidă bună”, să facă glumițe constant despre cum m-aș potrivi cu X și cu Y(..) Într-o noapte am fost puși să facem un joculeț prin care, toți cei prezenți, (fără a se exclude) să spună cu cine ar face sex din acel grup, el începând jocul prin a spune foarte deschis că ar face cu mine.”

Între timp, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, unde a predat sociologie Alfred Bulai, Comisia de Etică urmează să ancheteze cazul lui.

Zeci de profesori de la Facultatea de Științe Politice au cerut demisia profesorului Alfred Bulai. Rectorul universității, Remus Pricopie, nu a dat nicio declarație despre acest scandal. Am primit lămuriri de la decanul facultății de științe politice, Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice: „Pot să vă spun că miercuri a venit și o sesizare din partea fostelor studente, care au relatat situația și în acest moment Comisia de Etică își poate începe activitatea”

Marius Pieleanu este membru al Asociaţiei Sociologilor din România din 1990 și profesor de sociologie la SNSPA. El deține și Grupul AVANGARDE - companie care se ocupă cu realizarea sondajelor de opinie publică.

Marius Pieleanu nu a răspuns solicitării Știrilor PRO TV pentru a oferi un punct de vedere.

Marcel Ciolacu îi cere ministrului Educației să modifice legislația

După dezvăluirile de abuzuri sexuale din mediul academic, autoritățile au anunțat că vor să schimbe legislația, astfel încât să asigure mai multă protecție victimelor.

Potrivit propunerilor înaintate joi în ședința de guvern de către ministrul Educației, vor fi permise sesizările anonime, iar comisiile de etică din toate universitățile vor fi atent verificate. În plus, cazurile de hărțuire vor fi raportate imediat anchetatorilor.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Categoric că nu putem accepta asemenea situaţii şi nu va exista toleranţă pentru astfel de fapte, indiferent de numele agresorului!. Şi dacă ar fi vorba de un singur caz, a salva o victimă este esenţial să luăm măsurile care s e impun. Îi cer ministrului Educaţiei, doamna Ligia Deca, să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei, în dialog cu Consiliul Naţional al Rectorilor”.

Ligia Deca, ministra Educației: „Cred că am fost zguduiți de mărturiile victimelor – am discutat deja impreună cu colegii și am zis că vom lucra cu alte instituții pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre în circuit – sesizările care vizează fapte cu caracter penal vor fi transmise la procurori – vom armoniza legislația pentru tot sistemul public – Raport prin modul în care au fost sesizate toate reclamațiile din ultimii ani”.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Peste 20 de sesizări în cazul profesorului Alfred Bulai, de la SNSPA, acuzat de abuzuri sexuale de unele foste studente
Peste 20 de sesizări în cazul profesorului Alfred Bulai, de la SNSPA, acuzat de abuzuri sexuale de unele foste studente

Tot mai multe tinere prind curaj și trimit sesizări către Parchet în care acuză abuzuri comise de profesorul de sociologie Alfred Bulai, până acum fiind deja 20. Numărul lor ar fi însă mai mare.  

„Primeam telefoane de la el pentru a ne întâlni la cafenele”. Mărturii dureroase de la tinerele care îl acuză pe Alfred Bulai
„Primeam telefoane de la el pentru a ne întâlni la cafenele”. Mărturii dureroase de la tinerele care îl acuză pe Alfred Bulai

În mai puțin de 24 de ore, zece persoane au trimis plângeri către parchet, în care acuză abuzuri comise de profesorul de sociologie Alfred Bulai. Numărul lor ar fi însă mai mare.

Zece sesizări în mai puțin de 24 de ore împotriva profesorului Alfred Bulai. Una dintre victime va fi audiată joi
Zece sesizări în mai puțin de 24 de ore împotriva profesorului Alfred Bulai. Una dintre victime va fi audiată joi

Zece sesizări în mai puțin de 24 de ore au fost primite de procurorii bucureșteni după ce aceștia le-au cerut femeilor care se consideră victime ale lui Alfred Bulai, fostul șef al Departamentului de Sociologie din SNSPA, să-i contacteze.

Ministerul Educației, după scandalul de la SNSPA: Cazurile de hărţuire sexuală din universități vor fi verificate
Ministerul Educației, după scandalul de la SNSPA: Cazurile de hărţuire sexuală din universități vor fi verificate

Ministerul Educației a reacționat la trei zile de la publicarea investigației Snoop privind abuzurile făcute de profesorul Alfred Bulai de la SNSPA și spune că a cerut Consiliului de Etică să verifice toate cazurile de hărţuire sexuală din universităţi.  

Surse: În doar câteva ore au fost trimise la Parchet 10 mailuri legate de cazul profesorului Alfred Bulai, de la SNSPA
Surse: În doar câteva ore au fost trimise la Parchet 10 mailuri legate de cazul profesorului Alfred Bulai, de la SNSPA

Mai multe plângeri au fost primite de procurorii bucureșteni după ce aceștia le-au cerut femeilor care se consideră victime ale lui Alfred Bulai, fostul șef al Departamentului de Sociologie din SNSPA, să-i contacteze.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.