Zece sesizări în mai puțin de 24 de ore împotriva profesorului Alfred Bulai. Una dintre victime va fi audiată joi
Zece sesizări în mai puțin de 24 de ore au fost primite de procurorii bucureșteni după ce aceștia le-au cerut femeilor care se consideră victime ale lui Alfred Bulai, fostul șef al Departamentului de Sociologie din SNSPA, să-i contacteze.
Profesorul universitar este acuzat de folosire abuzivă a funcției în scop sexual.
E clar că vorbim de un caz foarte complicat în care procurorii trebuie să adune în primul rând mărturiile victimelor. Investigația jurnaliștilor de la Snoop numără nu mai puțin de 18 tinere care susțin că au fost agresate de profesorul Bulai. Marea provocare pentru procurori este să evite revictimizarea acestor tinere, astfel le-a fost pusă la dispoziție adresa de email [email protected].
Anchetatorii le promit confidențialitate totală și mai multe metode de audiere care le permit tinerelor să nu dea ochii cu presupusul agresor. Astfel încurajate, miercuri dimineața procurorii Sectorului 1 au numărat, potrivit unor surse, aproximativ 10 denunțuri noi. Faptele sesizate de ele urmează să se transforme în plângeri săptămână viitoare când vor fi audiate.
O primă victimă a depus plângere la poliție imediat după anunțarea deschiderii anchetei împotriva profesorului Bulai. O a doua va fi audiată joi. Anchetatorii fac apel la toate posibilele victime ale abuzurilor profesorului SNSPA să depună plângere. Sesizările pot fi trimise și online pe adresa de email a Parchetului, iar identitatea autoarelor va fi protejată.
Simona Anghel, purtător de cuvânt: „Ministerul public încurajează orice persoană care deține date relevante să contacteze organele judiciare. Pentru respectarea vieții private față de persoanele vulnerabile, pot fi luate o serie de măsuri prevăzute de lege cu scopul protejării identității.”
Senatul SNSPA a decis să-l suspende pe Bulai din toate activitățile didactice, dar și din funcțiile pe care le ocupă și anume: Director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, membru al Consiliului Facultății de Științe Politice și de membru al senatului SNSPA.
Potrivit investigației jurnalistiilor de la Snoop, la întâlnirile față în față cu Bulai care uneori degenerau, ajungeau toate studentele dar numai pe unele le-ar fi agresat. Acest lucru l-au sesizat și experții imediat după izbucnirea scandalului.
Elena Ungureanu, psiholog specialist: „Există niște vulnerabilități. Sunt persoane venite din provincie, care nu sunt aproape de părinți. Doar că această dorință a profesorului de a le ajuta avea doar interese personale de ordin sexual."
În 2016, Centrul FILIA a strâns peste 600 de semnături de la studenți și profesori și a cerut universității politici mai bune pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale. Nu s-a întâmplat nimic. Acum, rectorul SNSPA spune că "urmează să se aprobe o anexă la Carta SNSPA, care să ofere și mai multe instrumente instituționale pentru a evita și a rezolva cu celeritate și în condițiile legii".
„Toate generațiile de studenți stiu ce fel de profesor este Bulai, și de când sunt în SNSPA în fiecare an primesc mesaje de la studenții FSP în care îmi povestesc toate afirmațiile cu tentă sexuală și pline de misoginism pe care le spune în cadrul cursurilor la care predă, lucru pe care l-am sesizat de fiecare dată conducerii”, susțin și tinerii din Liga studenților SNSPA.
Un studiu realizat de aceeași asociație arată că în ultimii 5 ani au fost doar 14 sesizări către Comisia de Etică, în 52 de universități publice. Asta nu înseamnă că nu au existat mult mai multe cazuri, ci că universitățile duc lipsa de proceduri.
Cristina Praz, Centrul FILIA: „Foarte puține menționează ideea de hărțuire sexuală, să fie cuvântul sau sintagma "hărțuire sexuală", o mare parte nu oferă definiție, tu ca studentă nu știi ce faptă intră în definiția hărțuirii. De cele mai multe ori, sancțiunile sunt avertisment."
Și jurnaliștii organizației RISE Project au încercat să arate amploarea fenomenului agresiunilor sexuale din mediul academic. Au elaborat inclusiv o hartă pe care au centralizat numărul cazurilor din toată țara. Peste 300 de victime au povestit cum au fost abuzate de profesori iar cea mai mică dintre ele avea doar 7 ani.
Andrei Ciurcanu, reporter de investigații și președintele organizației RISE Project: „Dacă ne gândim la fenomen, acesta e doar vârful icebergului. Șocantă e și atitudinea instituțiilor de învățământ. Din cazurile noastre doar 10% au ajuns în instanță și majoritatea ajunse în instant. Nu există neapărat o aplecare: hai, domne, că nu s-a întâmplat, te-a pișcat un pic de fund, ce ți-a făcut? Ți-a dat o palmă? Într-o societate civilizată, gesturile astea nu ar trebui să existe.”
Suspiciuni de abuz sexual și șantaj planează și asupra unui alt cadru universitar de la SNSPA. Mai multe tinere au scris despre asta pe rețelele de socializare. Anchetatorii au însă nevoie că acuzațiile să fie concretizate sub forma unor plângeri penale.
Pe lângă cazul sociologului Alfred Bulai, Procurorii din București cercetează și alt profesor pentru infracțiuni de agresiune sexuală. Este vorba despre Sorin Spineanu-Dobrota, plasat sub control judiciar la finalul săptămânii trecute după ce a fost acuzat de viol și agresiune sexuală împotrivă a doi foști elevi de 16 și 17 ani.
Profesor de economie la Colegiu Sava, Spineanu a ajuns marți noapte în stare gravă la spitalul Floresca, după o tentativă de suicid. Un apropiat al acestuia a sunat la 112 să ceara ajutor, iar un echipaj al ambulanței l-ar fi găsit în stare de inconștienta. Potrivit unor surse medicale, Spineanu s-ar afla în coma la secția de toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca. Vă reamintim că decizia judecătorilor Sectorului 3, de a-l cerceta sub control judiciar, fusese contestată de procurori care au cerut să fie arestat preventiv.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, profesor, abuz sexual, hartuire sexuala, snspa,
Dată publicare:
31-07-2024 17:20