Miei grași cât berbecii. Când trebuie sacrificați pentru masa de Paște
De Paște, în acest an, vom avea miei grași, apropiaţi de greutatea unui berbec.
Oile au început să fete încă de luna trecută și cum sărbătoarea Învierii Domnului este abia la începutul lunii mai, mieii vor trece de 20 de kilograme.
În aceste condiții pot sătura două familii. Sunt însă și fermieri care au planificat monta mai târziu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tabloul de la o stână din Gorj pare unul de primăvară: zeci de miei născuţi înainte de Crăciun zburdă deja pe lângă restul turmei.
Gheorghe Băbu, cioban: „Până la Paști nu-l mai poți ridica. Se face la 25 -30 de kilograme, că sunt trăiți bine. Oile au lapte."
Povestea se repetă şi în Alba, unde au fost fătaţi deja primii 100 de miei, care au pus deja pe ei câteva kilograme.
La cum se prezintă situaţia prin saivane, carne de miel va fi din belşug de Paşte dar, după cum spun bucătarii, fripturile nu vor fi foarte fragede.
Remus Tomici, chef: „Timpul ideal pentru sacrificarea mielului ar fi undeva între șase și opt săptămâni, dar important este să nu apuce să pască mielul sau să fie hrănit cu furaje. Foarte important ca mielul să rămână hrănit doar de la mama sa cu lapte. Mielul la sacrificare să aibă undeva între 12 și 14 kilograme maxim, pentru a nu avea țesut adipos și foarte mult colagen".
Cu cât mielul este mai matur, fibra cărnii devine tare, aşă că este bine să fie ținută la macerat pentru frăgezire - aproximativ două zile, într-un amestec de vin, puţin oţet şi mirodenii. Important este şi felul în care este gătită carnea.
Remus Tomici, chef: „Să fie gătită doar la cuptor și sub nici o formă să nu se prăjească în baia de ulei sau chiar fiartă. Momentul în care prăjim, în ulei rămân toate grăsimile nesănătoase".
Există însă şi metode prin care poate fi controlat momentul în care apar mieii. Când Paştele cade târziu, în luna mai, oile ar trebui să fete după ianuarie. Depinde, însă, ce planuri au și fermierii.
Ioan Huțu, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara: „Atâta timp cât se mulge oaia, nu face reproducție. Decidem. Evident că dacă nu introducem berbeci în turmă nu se va întâmpla monta, deci nu vom avea fătări. Până la urmă, întârzierea sezonului de montă ține de strategia ciobanului".
Sunt și fermieri care vor veni pe piață cu miei născuți mai târziu.
Nicu Văidanu, cioban: „Am avut ceva oi la munte la care nu am ales berbecii și acum mai avem o serie care fată după 20 ianuarie".
Mieii care vor fi prea mari și nu se vor vinde la noi vor lua calea Orientului, unde pleacă anual două milioane de capete.
echipa: Gigi Ciuncanu, Gina Obrejan, Emanuela Băluș, Dan Petcu.