Metoda folosită de o primăriță din Mureș pentru a face fraudă cu fonduri UE. Ar fi obținut aproape 500.000 de lei
Primărița din județul Mureș suspectată de fraudă cu fonduri europene a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, după 24 de ore petrecute în arest preventiv.
Femeia de 68 de ani a obținut banii ca să instruiască, la diverse cursuri, sute de localnici, astfel încât aceștia să-și poată deschide apoi afaceri pe cont propriu.
Numai că oamenii s-au trezit patroni doar pe hârtie. Și cu bunuri de care nu aveau habar, cumpărate, tot cu bani europeni, pe firmele lor.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Potrivit procurorilor anticorupție, în urmă cu mai mulți ani, primărița comunei Deda a câștigat mai multe proiecte cu bani europeni.
Primărița ar fi păgubit 20 de persoane
Scopul era ca peste 300 de oameni din comună sa fie învățați cum să-și deschidă diverse afaceri, care să le aducă șansa de a prospera. 20 dintre cursanți urmau să fie sprijiniți pentru deschiderea unei firme.
Fost consilier local: „20 de firme trebuia să facă, a făcut una parcă de pompe funebre. Trebuia să facă un laborator de cofetărie, coafură și frizerie, s-o făcut așa numai pe hârtie”.
În realitate, susțin procurorii DNA, primărița ar fi convins mai mulți localnici să fie antreprenori doar pe hârtie, iar ea, alături de doi complici, ar fi urmat să se ocupe de administrarea afacerilor. Oamenii s-ar fi trezit și cu mai multe bunuri achiziționate pe numele lor.
Marin Tamba, ruda unei persoane păgubite: „O chemat-o doamna primar, împreună cu finii ei să facă o firmă pe numele ei, dar toate actele să le dea la finul, sora mea nici nu știa că are pe firma ei luat un tractor și o vidanjă, nu știa absolut nimic pe firmă”.
Suspecții ar fi folosit alți bani, tot din fonduri europene, pentru a cumpăra 9 ATV-uri. Valoarea totală a prejudiciului se ridică la aproape o jumătate de milion de lei, spun anchetatorii.