Mesajul Enel pentru clienți, la o zi după ce a anunțat că pleacă din România. Aproximativ trei milioane de oameni sunt vizați

×
Codul embed a fost copiat

La o zi după ce grupul italian Enel a anunțat că pleacă din România, compania a dat asigurări că „activitățile se vor desfășura normal, iar clienții nu vor fi afectați.”

Compania are aproximativ trei milioane de clienți români, care, spun și autoritățile de la noi, ar urma să fie preluați de un nou proprietar, fără să fie afectate contractele. Vânzarea ar urma să se facă anul viitor, conform anunțului grupului, dacă se va găsi și un cumpărător.

„Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali, care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți.”

Acesta este mesajul reprezentanților Enel, după anunțul grupului italian că va ieși de pe piața din România.

Compania nu a notificat încă ANRE și Consiliul Concurenței, așa cum prevede legea, însă vânzarea activelor de la noi ar urma să se facă anul următor, conform anunțului de la Milano.

Zoltan Nagy, ANRE: „Până când nu e identificat cumpărătorul, nu cred că e cazul să notifice ANRE, dar în momentul în care se face o schimbare de acționariat, există această obligație de a notifica autoritatea. Clienții finali nu vor fi afectați absolut deloc de această schimbare. Foarte probabil o să fie o schimbare de proprietar, companii care vor funcționa și după această schimbare de acționariat, de proprietar, la fel cum a funcționat și până acum, cu aceleași drepturi și obligații.”

Oricum, procesul ar putea fi unul de durată, așa cum s-a întâmplat recent în cazul altei companii care a schimbat proprietarul, CEZ. Nici atunci clienții nu au fost afectați.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „În urmă cu doi ani de zile, când CEZ, compania cehă de electricitate, și-a vândut activele către un fond de investiții de la Londra, nu s-a întâmplat nimic din punctul de vedere al clienților. Activitatea s-a desfășurat la fel de normal ca și anterior. Compania se numește în continuare CEZ, chiar dacă are proprietar nou. Dacă se va ajunge la vânzarea Enel, situația va fi similară.”

Enel nu este la prima încercare de a vinde active din România. A mai avut tentative și în trecut, fără să se fi concretizat. Se știe însă că ultimul an nu a fost unul foarte bun pentru Enel România, deși a câștigat cota de piață. Cele două companii de furnizare a energiei electrice au ajuns la o cotă de piață de aproximativ 20% în prima jumătate a acestui an, de la 17,5% anul trecut. Însă toate segmentele companiei au fost afectate și au înregistrat pierderi, mai ales în contextul multiplelor modificări legislative.

Radu Dudău, expert energie la Energy Policy Group: „Pierderi mari atât pe partea de distribuție, cât și pe partea de furnizare și pe trading. Deja din primăvară au fost exprimate anumite frustrări, pentru că datorii pe care entitățile din România le înregistrau au fost finanțate cu împrumut de la firma mamă și, din ce știm, aceste datorii ale grupului Enel în România n-au făcut decât să crească de atunci.”

Momentan, Enel nu a anunțat dacă această ieșire din România afectează toate activitățile pe care le are aici, de la furnizare, la rețele de distribuție și capacități de producție. Compania are aproximativ trei milioane de clienți și peste 3.000 de angajați.

Enel îşi vinde activele din mai multe țări, nu doar de la noi, pentru a-și mări profiturile. Oficialii grupului au anunțat că se vor concentra pe șase piețe principale, printre care și Italia și Spania.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Soluția unui britanic pentru a face față facturilor tot mai mari. Stă pe întuneric în casă și nu folosește apa caldă
Soluția unui britanic pentru a face față facturilor tot mai mari. Stă pe întuneric în casă și nu folosește apa caldă

Un bărbat din Marea Britanie ține luminile stinse și nu folosește niciodată căldură sau apă caldă de la robinet pentru a face față costurilor de trai în creștere, relatează Leeds Live.

Recomandări
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia care ne-a schimbat destinul. Peste trei decenii de la care am avut așteptări mari şi despre care avem, fiecare, o opinie. Decenii în care s-a depus însă praful uitării peste ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele
VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele

O nouă înregistrare video cu primarul fugar Cătălin Cherecheș a fost dată publicității. El a fost filmat în timp ce își cumpăra două cartele de telefon dintr-un magazin din Ungaria, pentru a putea vorbi fără să fie localizat.  

Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea
Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea

Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2024 vor veni în Parlament în 18 decembrie, estimându-se ca votul final în forul legislativ să fie dat pe 22 decembrie, a precizat, luni, deputatul PNL Florin Roman, conform Agerpres.