Ce avantaje va avea România după intrarea în Spațiul Schengen. Îndeplinim toate condițiile pentru aderare
Vin vești cu privire la aderarea la spațiul Schengen. Experții olandezi și suedezi care au făcut o evaluare suplimentară a României au întocmit un raport pozitiv.
Ar putea însemna un vot favorabil din partea Olandei, țară care până acum se opunea extinderii. Austria însă tot nu ne vrea deocamdată în Schengen.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, misiunea de evaluare a implementării aquis-ului Schengen s-a derulat cu succes pe 17 noiembrie la București și la Istanbul. Din această misiune au făcut parte și experți olandezi și suedezi, pe lângă cei germani și cehi, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene. Raportul lor confirmă că România este pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen spulberând astfel temerile unor țări precum Olanda sau Suedia.
Raportul subliniază printre altele că România respectă condițiile în materie de vize și infrastructura IT. În plus, personalul din consulate este bine pregătit în ceea ce privește riscurile și tendințele migratorii.
Teoretic, în acest moment, România îndeplinește toate condițiile aderării la spațiul de liberă circulație. Comisia Europeană a recomandat asta și, în plus, mecanismul de cooperare și verificare, așa-numitul MCV, care monitoriza progresele din justiție, a fost ridicat. Cu toate acestea, aflat într-o vizită în țările baltice, președintele Iohannis avertizează că s-ar putea totuși să nu fim primiți în Schengen chiar acum.
Klaus Iohannis, președinte: „Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca și un fel de termen final ceea ce nu este. Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare și corecte și toata lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câțtig pentru Spațiul Schengen”.
Pentru accederea în Schengen e nevoie de unanimitate în Consiliul Uniunii Europene - JAI - Justiție și Afaceri Interne care se va întruni pe data de 8 decembrie. Iar acum, singura piedică este opoziția manifestată de Olanda, Suedia și, mai nou, Austria care a acuzat că România și Bulgaria nu au granițele suficient de sigure.
Klaus Iohannis, președinte: „Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care după părerea noastră trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin românia nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi știm de unde vin migranții și pe unde trec, și în discuții între experți aceste lucruri vor fi explicate și părții austriece”.
Dar ce avantaje vom avea dacă vom intra până la urmă în Schengen? În primul rând, vom putea circula liber în cele 22 de state Schengen pentru că va fi eliminat controlul la frontiere. Practic, vom putea trece fără să ne mai fie verificate documentele atât în Bulgaria, cât și în Ungaria, dar și în altă țară Schengen în care vom călători cu avionul. Un avantaj major va fi pentru transportatori: TIR-urile nu vor mai aștepta ore în șir la graniță pentru control. Și nu în ultimul rând, odată eliminată bariera Schengen, România ar putea atrage mai mulți investitori străini.