Mersul la piscina ne poate face mai mult rau decat bine pe canicula. Arsurile solare cresc riscul aparitiei cancerului cu 75%
Codul rosu de canicula a venit si cu un nivel ridicat si periculos al radiatiilor ultraviolete: aproape 10 la malul marii si 9 unitati in zona Capitalei.
Specialistii ne avertizeaza ca ultravioletele pot patrunde pana la un metru sub apa. In aceste conditii, oamenii ar trebui sa ocoleasca strandurile, pentru ca se pot alege cu arsuri severe in orele amiezii, dar toate bazinele din Bucuresti, de pilda, erau sambata pline.
Toropiti de soarele naucitor, oamenii au cautat sa scape de canicula la piscine, ignorand faptul ca razele fierbinti ii pot atinge oriunde s-ar afla. Multi au ramas pe plaja sau in apa, convinsi ca nu li se poate intampla nimic. Putini au fost cei care si-au luat masuri de protectie, desi este obligatoriu sa ne acoperim capul intr-o astfel de zi, in care radiatiile ultraviolete au atins un prag de 9 unitati.
Femeie: "Bronzul este mult mai intens decat daca ai sta pe sezlong, in apa. Mergem, facem dus, intram din nou si uite asa, ne dam cu protectie."
Desi oamenii cred ca piscina reprezinta salvarea de canicula, medicii spun ca ii pandeste un pericol si mai mare.
Adriana Dobritoiu, medic dermatolog: "Nu exista diferenta intre a petrece o zi la piscina sau la malull marii. Expunerea la ultraviolet este comparabila poate mai agresiva la piscine in idea in care toate piscinele au de jur imprejur ciment si reflecta mult mai mult soarele. Si atunci pe langa cantitatea de ultraviolete care vine din aer, se adauga si ultravioletele chiar si infrarosiile care se degaja din pavaj."
Oamenii se lasa pacaliti insa de apa rece si fac plaja chiar la marginea piscinelor. Razele ultraviolete sunt cu atat mai periculoase cu cat pot patrunde prin tesaturile umbrelelor de protectie dar si la un metru adancime, in apa. Tocmai de aceea, stratul de crema de plaja trebuie sa fie gros si dat de fiecare data, cand iesiti din apa. Nu ignorati faptul ca incepe sa isi faca efectul la 20 de minute dupa ce ati aplicat-o. In plus, ocoliti uleiurile de orice fel, mai ales pe cel de masline, pentru ca favorizeaza aparitia arsurilor solare, spun medicii.
Specialistii ne avertizeaza ca este foarte important sa nu ne expunem la soare intre orele 11 si 18. Pericolul este mai mare la copii. O arsura solara la varste mici creste riscul aparitiei cancerului de piele, la maturitate, cu pana la 75%.
Si medicii neurologi atrag atentia ca expunerea la soare in orele amiezii reprezinta un risc chiar si pentru oamenii sanatosi. Caldura poate produce un edem cerebral care se manifesta prin dureri de cap, varsaturi si o stare generala proasta. Durerea de cap este si primul semn al insolatiei. Medicii le atrag atentia celor care sufera de boli neurologice sau cardiace sa evite soarele.