Medicii de la Spitalul Județean din Brașov, extenuați de gărzi, refuză să mai muncească suplimentar
Situație fără precedent la Spitalul Județean din Brașov, unde 21 dintre cei 28 de medici ai unității medicale au anunțat că nu vor să mai facă gărzi suplimentare.
Pentru pacienții care ajung în urgențe, această decizie ar însemna că vor aștepta mai mult până să fie consultați.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a primit, miercuri, o listă cu semnăturile celor 21 de medici care au anunțat că renunță la gărzile suplimentare.
Doctorii de la Unitatea de Primiri Urgențe sunt nemulțumiți de faptul că, din luna iulie, sporurile pentru gărzile suplimentare au scăzut de la 75% din salariu la 55%.
Astfel, salariile ajung să fie mai mici și cu 2.000 de lei. Mai mult decât atât, în gărzile din UPU este un volum imens de muncă și, deseori, doctorii ajung la epuizare.
Răzvan Edu, medic UPU: „Mi-a scăzut cam cu 3.000 de lei, 2.000 și ceva, ceea ce pentru un familist, credite, copii și așa contează. E dificil și acum, pentru că și acum suntem puțini, suntem și noi oameni. Asta înseamnă oboseală acumulată”.
În funcție de numărul de cazuri, un medic ajunge să facă pe lună între două și șase gărzi în plus față de norma inițială, de două gărzi lunar.
Corina Ciubotaru, medic UPU: „Am vrut doar să atragem atenția că este o situație dificilă cu care ne confruntăm”.
Deocamdată, acest protest nu afectează pacienții, întrucât medicii revoltați vor asigura toate gărzile, timp de cel puțin 20 de zile, până la încheierea preavizului. După această dată, medicii spun că vor renunța la gărzile suplimentare.
Emil Mailat, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov: „Am fost un pic surprins că și-au depus demisia, dar le înțeleg punctul de vedere. Este un semnal de alarmă. Dacă până acum, de exemplu, pe o tură erau patru medici care vedeau toate cele trei zone și toți pacienții, acum cel mai probabil vor fi doi sau trei”.
Momentan, conducerea spitalului susține că nu a găsit nicio soluție. Medicii care nu s-au alăturat protestatarilor se simt copleșiți.
Romeo Boancă, medic primar medicină de urgență: „Dacă vom fi mai puțini, va trebui să ne concentrăm mai mult asupra a ceea ce înseamnă urgențe majore și bineînțeles că probabil timpii pentru urgențele minore vor crește”.
Sporurile mai mici cu 20% au afectat tot personalul spitalului, nu numai medicii, așa că alte 162 de semnături au fost adăugate pe listă de infirmiere, asistente și brancardieri nemulțumiți.