Măsurile luate de hotelieri pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus

Ultima actualizare: 26-07-2020 20:18

Din cauza pandemiei, turismul are de suferit la nivel mondial, iar la noi lucrurile stau foarte rău. România este cea mai afectată țară din Europa la gradul de ocupare al hotelurilor.

În marile orașe, de exemplu, abia dacă sunt clienți pentru 10-15% din camere.

Pe lângă măsurile luate peste tot, cum ar fi măsurarea temperaturii la intrare sau dezinfectare, un hotel din centrul Capitalei încearcă să limiteze cât mai mult interacţiunea cu oaspeţii. De exemplu, mai multe măsuţe care se găsesc acum pe holuri.

Monica Șendrea, reprezentanta unui lanț hotelier: "Sunt pentru serviciul de room service. Ospătarul vine, aduce mâncarea şi ca să nu aibă contact cu oaspetele, pune tava aici pe hol."

Iar camerele nu mai arată la fel.

Monica Șendrea, reprezentanta unui lanț hotelier: "Camera este lăsată 24 de ore neatinsă, după care housekeepingul intră şi o curăță, nu se scutură lenjeria, sunt proceduri implementate. Avem chiar şi un ambasador care se ocupă de verificarea şi respectarea măsurilor de siguranţă şi prevenţie. La plecare, clienţii îşi pot lăsa cheile în această cutie, pentru a limita interacţiunea."

Hotelul a obţinut chiar o certificare, printr-un amplu proces de audit, pentru că oaspeţii să ştie că sunt în siguranţă. Chiar şi aşa, gradul de ocupare este de numai 15%.

Monica Șendrea, reprezentanta unui lanț hotelier: "Înainte eram hotel care primea oaspeţi business, cam 80%. Ne bazăm acum pe piaţa locală, pe oaspeţii de pe piaţa domestică. Am tot făcut oferte, acceptăm vouchere de vacanţă, am scos o grămadă de oferte în această perioadă, de long stay, de birou virtual, se poate lucra de la noi."

Bucureştiul, până acum cel mai vizitat oraş din România, a pierdut în această perioadă 70% din numărul de turişti.

În primele 5 luni ale anului, au fost doar 300.000 de turişti în Bucureşti, conform celor mai recente statistici. De două ori şi jumătate mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în ianuarie şi februarie cifrele au fost similare, problemele au început din martie, de când au fost impuse şi primele restricţii. Astfel că în toate lunile de primăvară, au vizitat Capitala mai puţin de 50.000 de turişti.

La fel de afectate sunt şi alte oraşe mari din ţară.

Călin Ilie, președintele federației hoteliere din România: "La finalul lunii iunie, un oraş precum Bucureştiul era la 10% grad de ocupare, Timişoara undeva la 13% în iunie, Clujul tot aşa în jur de 10%. Cu aceste cifre nu poţi să acoperi nici măcar costurile. Ne-am axat toate măsurile de redeschidere a turismului, pentru turismul estival şi am uitat de această parte extrem de importantă a turismului de tranzit, cultural, urban care din păcate uitaţi, nu funcţionează."

Cu o cifră de afaceri extrem de afectată, patronatele estimează că o treime dintre operatorii din turism nu vor putea trece peste această criză.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO