Masuri in cazul copiilor legati de pat la SJ Buzau:Seful Sectiei Pediatrie si asistentul sef, demisi
Seful Sectiei Pediatrie din Spitalul Judetean Buzau, Carmencita Matei, si asistentul-sef al sectiei, Mircica Gazdaru, vor fi destituite din functii in urma anchetei in cazul copiilor legati de paturi, au anuntat reprezentantii Consiliului Judetean.
Potrivit unui comunicat transmis, marti, de Consiliul Judetean Buzau, institutie in subordinea careia se afla spitalul, masurile si sanctiunile au fost propuse de comisia de disciplina constituita in acest caz si au fost aprobate de catre managerul unitatii medicale.
"Comisia de disciplina constituita pentru anchetarea cazului copiilor legati de paturi la Spitalul Judetean Buzau a finalizat cercetarea disciplinara si administrativa. In baza documentelor cuprinse in dosarul de cercetare, masurile si sanctiunile propuse de comisie si aprobate de managerul spitalului sunt urmatoarele: medicul sef de sectie si asistenta sefa din sectia de pediatrie vor fi destituite din functiile de conducere detinute. Asistenta medicala si infirmiera de salon vor fi sanctionate cu reducerea salariului cu 10% pe o perioada de doua luni", mentioneaza reprezentantii Consiliului Judetean Buzau.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Conform acestora, pe parcursul cercetarii disciplinare au fost audiate si au dat note explicative in sedintele comisiei noua asistente medicale, doua ingrijitoare si doua infirmiere care au fost de serviciu in 28 ianuarie, atunci cand au fost filmati copiii legati cu fese de zabrelele paturilor, precum si asistenta sefa, medicul sef de sectie si alti doi medici.
"In cazul unor persoane au fost extinse cercetarile pentru clarificarea unor aspecte punctuale si a unor neclaritati si neconcordante in punctele de vedere exprimate initial de persoanele audiate. Spitalul va emite deciziile corespunzatoare si le va comunica persoanelor sanctionate, conform prevederilor legale", se mai arata in comunicatul Consiliului Judetean Buzau.
Mai multe imagini cu copii legati de paturi cu fese in sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau au fost difuzate, in 28 ianuarie, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii institutionalizati, cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani. Seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau, Alina Badulescu, afirma ca cei sase copii filmati legati de paturi locuiesc intr-o casa de tip familial si au grave afectiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticati cu ADHD, iar altii cu retard mintal.
Cei sase minori locuiesc alaturi de alti 11 copii institutionalizati si au fost internati in spitalul buzoian in urma unor probleme respiratorii. Alina Badulescu preciza ca micutii erau vizitati zilnic de ingrijitorii care ii supravegheaza in casa de tip familial si care le aduceau hrana sau alte lucruri de care aveau nevoie. Directorul Spitalului Judetean Buzau, dr. Marius Anastasiu, a declarat tot timpul de la izbucnirea scandalului ca masura imobilizarii a fost luata doar in cazul a doi copii institutionalizati cu probleme psihice severe, in timp ce in imaginile filmate apar cel putin patru copii legati cu fese de gratiile paturilor.
De altfel, si membrii comisiilor de ancheta constituite in acest caz au fost informati de catre conducerea unitatii medicale tot cu privire la doi copii contentionati. Presedintele Colegiului Medicilor Buzau, Ion Japie, si Nicolae Enache, seful Sectiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii si adolescenti din Buzau si membru al Colegiului Medicilor, au sustinut, imediat dupa izbucnirea scandalului, ca in cazul copiilor legati de paturi a fost aplicata legea, care prevede ca pacientii cu probleme severe de sanatate mintala pot fi contentionati pe durata interventiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrarii tratamentului.
Medicul psihiatru Nicolae Enache a sustinut ca legarea de paturi a copiilor cu probleme de sanatate mintala este in favoarea lor, pentru ca isi pot face rau. Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania precizau, intr-un comunicat, ca in toate spitalele din Uniunea Europeana contentia este acceptata in cazul pacientilor cu tulburari psihice care le pun in pericol integritatea fizica sau viata prin autoagresiune sau accidente, insa cu respectarea unei anumite proceduri.
De asemenea, Colegiul Medicilor mentiona ca masura de a-i imobiliza la pat pe pacienti poate fi fizica sau chimica, iar legea permite contentia pacientilor, inclusiv minori. Dosarul penal in cazul copiilor legati de paturi la Spitalul Judetean Buzau a fost preluat de procurorii Parchetului Judecatoriei Buzau, care fac cercetari pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuziva si punerea in primejdie a unei persoane aflate in neputinta de a se ingriji.