Masura controlului judiciar, prelungita cu inca 60 de zile pentru Sebastian Ghita: "Procurorii nu mi-au explicat motivele"
Procurorii DNA Ploiesti au prelungit, vineri, cu inca 60 de zile, masura controlului judiciar pentru deputatul PSD Sebastian Ghita, in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
Deputatul Sebastian Ghita a afirmat, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca procurorii au prelungit masura controlului judiciar dispusa in urma cu doua luni in dosarul in care este cercetat pentru sprijinirea unui grup infractional organizat, transmite corespondentul MEDIAFAX. Implicat in acelasi caz, Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, tatal parlamentarului Vlad Cosma, a aflat dupa cateva ore ca s-a luat aceeasi decizie si in cazul lui.
La DNA si tatal lui Vlad Cosma, Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, cercetat in acelasi dosar. In cazul lui, pe langa prelungirea controlului judiciar, anchetatorii au decis sa ii prelungeasca cu 60 de zile si interdictia de a exercita functia publica. Cei trei, alaturi de cumnatul premierului Victor Ponta - Iulian Hertanu - si alti oameni de afaceri, sunt acuzati ca si-au insusit peste 7 milioane de lei din fondurile europene, alocate pentru extinderea retelei de canalizare in Comarnic. Lucrarea trebuia terminata in februarie 2014, dar nu e gata nici pana acum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sebastian Ghita a sustinut ca procurorii nu i-au explicat motivele pentru care au dispus prelungirea masurii preventive in cazul sau.
Intrebat daca, in opinia sa, exista motive pentru care sa fie pus sub acuzare in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului, Sebastian Ghita a spus ca nu are legatura cu acest subiect pentru ca nu ii cunoaste pe cei de la Hidro Prahova cercetati in dosar.
"Daca domnii procurori considera, ca pe orice cetatean, ma cheama sa ma intrebe. Nu au intrebat alte lucruri in plus fata de declaratia pe care am dat-o (...) Nu am legatura cu subiectul pentru ca nu ii cunosc pe acei oameni de la Hidro Prahova", a afirmat Sebastian Ghita.
Totodata, intrebat in ce masura il afecteaza faptul ca se afla sub control judiciar, Ghita a raspuns: "Ma afecteaza, am responsabilitati, am activitati".
"Orice cercetare trebuie facuta rapid, trebuie gasite argumente sau ratiuni pentru care unui cetatean sa-i ingradesti libertatile", a mai spus Sebastian Ghita.
El a precizat ca si din punct de vedere politic este afectat de faptul ca numele sau apare intr-un dosar al DNA: "Evident ca orice om politic in momentul in care ajunge sa fie investigat de catre un procuror are o problema de imagine, in a convinge cetatenii si asa mai departe".
Intrebat daca poate confirma informatia aparuta pe surse conform careia procurorii DNA au ridicat documente de la clubul de baschet CSU Asesoft Ploiesti, Ghita a raspuns: "Nu, din cate stiu eu".
Totodata, el a afirmat, raspunzand unei alte intrebari, ca CSU Asesoft a primit finantari de la bugetul local "la fel ca toate celelalte cluburi din judet".
Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul DNA Ploiesti, vineri dimineata, putin inainte de ora 8.30, fiind citat in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, in care Ghita este cercetat pentru favorizarea unui grup infractional.
Potrivit unor surse judiciare, la DNA sunt asteptati, in cursul zilei de vineri, si deputatul PSD Vlad Cosma, precum si tatal acestuia, Mircea Cosma, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Prahova, ambii fiind acuzati, ca si Sebastian Ghita, de sprjinirea unui grup infractional organizat. Ei se afla sub control judiciar de la sfarsitul lunii februarie, iar aceasta perioada expira, procurorii urmand sa stabileasca daca prelungesc sau nu masura preventiva.
In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group.
in acelasi dosar, au fost fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.
Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.
Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.
"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.
Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.
In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu.
Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociata, alaturi de ginerele sau, Iulian Hertanu, in firma "Hertanu Projects" SRL. Hertanu mai este asociat in firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, sora premierului Victor Ponta, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49 % din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei.
Firma Hertanu Projects SRL, al carei asociat principal este Iulian Hertanu, a fost inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti si are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, in timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.
SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant” sau intermedieri in comertul cu animale.
Acesta este al doilea dosar penal instrumentat de DNA Ploiesti, in care Mircea si Vlad Cosma sunt inculpati. in aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, si alte doua persoane au fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie.
Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenta, tatal acestuia, Mircea Cosma, de luare de mita si abuz in serviciu, directorul Directiei "Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, iar Razvan Alexe, de trafic de influenta si dare de mita. Procesul se afla pe rolul instantei supreme.
DNA a inceput ancheta penala in care Cosma este acuzat de luare de mita si trafic de influenta dupa ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrari in care beneficiar este Consiliul Judetean.