Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise în România. Sancțiunile prevăzute într-un nou proiect de lege
Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise în România. Un proiect de lege în acest sens a fost depus recent la Senat, care prevede amenzi de până la 1.160 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.
Marea Britanie - de unde sunt aduse aceste autoturisme - a ieșit oficial din UE la 1 ianuarie, astfel că autoritățile române pot lua acum o astfel de măsură.
În expunerea de motive se arată anual că au fost aduse în România peste 20.000 de mașini cu volanul pe dreapta, iar aceste autoturisme sunt responsabile de peste 10% din totalul accidentelor pe an.
„Intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, se arată în expunerea de motive.
Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, în România au fost aduse peste 29.000 maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi peste 20.000 maşini în anul 2019. Toate aceste maşini provin din Marea Britanic si Irlanda.
„In ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 - 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 - 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”, mai este precizat în expunerea de motive.
Propunerea legislativă este inițiată de senatorul PNL Toma-Florin Petcu și este semnată de alți 15 parlamentari liberali.
Sunt exceptate doar autovehiculele de interes istoric şi autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală).
Ce sancțiuni riscă șoferii care conduc mașini cu volanul pe dreapta
Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută de art. 101 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin urmare șoferi vor fi sancționațicu şase până la opt puncte de penalizare, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei.
În plus, șoferilor care încalcă legea le va fi reținut certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, ori dovada înlocuitoare a acestuia.