Masini de lux, declarate furate si vandute in strainatate. Schema unei fraude de zeci de mii de euro
Politistii de la furturi auto descopera tot mai des ca masinile declarate furate, pe care ei le cauta, sunt de fapt vandute in strainatate.
Metoda e folosita de cei care vor sa castige zeci de mii de euro din politele de asigurare si din vanzarea propriu-zisa. Dar si de cei care iau vehicule scumpe in leasing si nu mai pot plati ratele.
Politistii au retinut un barbat de 40 de ani dupa ce a declarat furat un bolid, desi il vanduse inainte in Germania. A scapat astfel de ratele pentru leasing, acoperite de polita de asigurare, si si-a bagat in buzunar si 45.000 de euro, banii proveniti din vanzarea masinii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest caz nu este singular, in ultima vreme politistii confruntandu-se cu un adevarat fenomen.
In numai o saptamana, la furturi auto s-au inregistrat mai multe cazuri in care politistii au descoperit ca nu au de-a face cu furtul unei masini, ci cu o frauda. Autoturismele care erau declarate furate fusesera vandute in Germania chiar de proprietari.
Cum este posibil? Posesorul unei masini in leasing nu are actele masinii, ci doar certificatul de inmatriculare pe care este trecut numele unei firme. Cu toate acestea, se vand si asta pentru ca legislatia in Germania este permisiva. Nimeni nu-i cere celui care vinde un autoturism sa isi demonstreze si calitatea de proprietar.
Marian Iorga, sef Serviciul Furturi Auto: "Am recomandat sa incerce ca in momentul inmatricularii unor auto provenind din Romania, in Germania sa solicite vanzatorilor romani o serie de documente care sa ateste ca persoana care vinde autoturismul este cu adevarat proprietarul".
Companiile de asigurare verifica toate plangerile de furt.
Razvan Rusu, reprezentant firma asigurare: "In conditiile in care sumele asigurate nu sunt in concordanta cu valoarea masiniii, asiguratorul ia in asigurare masina pentru o suma mai mare decat valoarea reala a masinii, atunci intentia de fraudare devine foarte mare".
Sunt, insa, cazuri in care, in ciuda evidentelor, firmele de asigurare refuza sa despagubeasca un proprietar, cu toate ca acesta are dreptul.
Ca masura de prevedere, de la inceputul acestui an, pe certificatele de inmatriculcare emise masinilor in leasing este specificat in engelza: nu se poate vinde.