Masa de Crăciun, mai scumpă în 2022. Cu cât au crescut prețurile alimentelor nelipsite de sărbători
De sărbători, este poate mai important ca masa în familie să fie bogată și contează mai puțin cât au costat ingredientele. Este clar însă că au crescut cheltuielile, iar bucatele tradiționale sunt mai scumpe decât anul trecut, arată și statisticile.
Carnea de porc, pâinea și chiar și vinul au prețuri mai mari. Scumpiri au fost în toată Europa, dar față de alte țări România a fost mai afectată de inflație, dacă vorbim de categoria produselor alimentare.
Client: „Ăştia spun că sunt niște cârnați plăcuți. Și la vedere. Uite și ăștia.”
Reporter: „Și la preț?”
Client: „Dificil. Aproape 100 de lei două kg și ceva de cârnați?”
În grabă și prin aglomerația din magazine, mulți și-au umplut coșurile, în ciuda prețurilor ridicate. Bucuria sărbătorilor contează mai mult, însă....
Client: „Inflația se face simţită și prețurile sunt mult mai mari, în special cele care erau mai ietine. Acum sunt cât alea care erau mai scumpe.”
Și statisticile europene arată că prețurile sunt mai mari, iar creșteri au fost în special în ultimul an. România este din păcate în topul scumpirilor alimentelor, alături de alte țări din regiune.
Carnea de porc, vedeta mesei de Crăciun, are un preț mai mare cu peste 25%, dar și Germania și Polonia au fost la fel de afectate de scumpiri.
Dacă vorbim de prețul pâinii, la noi a crescut mai mult decât în Germania, Italia sau Spania. Pe masa de Crăciun mulți pun și o sticlă de vin, însă noi și vecinii bulgari suntem și de această dată în topul scumpirilor.
Andrei Perianu, analist economic: „Problemele în Europa de Est au venit, pe lângă creșterile din energie și costurile pentru pentru îngrășăminte, care sunt aceleași ca în Europa de Vest. În Europa de Est se adaugă faptul că am avut o secetă în 2022, avem probleme cu forța de muncă, investim și noi în industria alimentară, dar semnficativ mai puțin.”
În România, inflația a ajuns la 16,8%. Și salariile au crescut, în medie, cu peste 13 procente în octombrie, însă pentru cei mai mulți români nu au ținut pasul cu scumpirile. De sărbători, unii angajatori au acordat prime și bonusuri, pentru ca masă de Crăciun să însemne doar bucurie și griji mai puține.