Mărturii emoționante ale Regelui Mihai despre mama sa. „Nu știu cum aș fi rezistat fără ea”
"Întoarcerea mamei acasă a fost cel mai fericit moment din viaţa mea". Sunt vorbele Regelui Mihai, care, într-un interviu acordat în 2003 lui John Florescu, a povestit cum i-a marcat viaţa Regina-mamă Elena dar mai ales lipsa ei.
"Puteam să văd cât este de nefericită", descria Majestatea Sa perioada în care încă o avea alături în România. Cel ce a fost ultimul rege a românilor a moştenit de la ea credinţa în Dumnezeu, curajul de a lua decizii istorice şi compasiunea pentru semenii aflaţi în suferinţă.
După 10 ani dureroşi în care avea voie să îşi vadă mama doar o lună pe an, Regina Elenă se întorcea acasă. Pe peronul gării, şi-a regăsit fiul devenit bărbat. Mihai avea 19 ani şi era deja pe tron.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: Care este cel mai fericit moment din viața majestății voastre?
Regele Mihai: Aș putea să spun că este momentul în care mama mea s-a întors, după ce tatăl meu a plecat. Pentru acest lucru i-am fost foarte recunoscător lui Antonescu, pentru că el a aranjat lucrurile.
A urmat o perioadă scurtă, dar fericită, în care au fost împreună. Regina-mamă i-a arătat atunci Regelui Mihai cum istoria poate fi ajutată în zilele negre ale celui de-al Doilea Război Mondial. A reuşit să-l convingă pe mareşalul Antonescu să îi ajute pe evreii persecutaţi la acea vreme.
Regele Mihai: "El a acceptat, într-o anumită măsură, ceea ce m-a uimit şi pe mine, pentru că lui nu îi plăcea să ne amesteacm în aceste treburi. Ea a reuşit să salveze o mulţime dintre evreii din România şi, în acelaşi timp, să trimite trenuri cu haine şi mâncare celor care erau pe drumuri. Şi antonescu a acceptat."
Pentru că a salvat de la deportare zeci de mii de vieţi, Regina-mamă Elena a primit la Ierusalim, în semn de recunoștință, nobilul titlu de „Drept între popoare".
Această mare iubire de oameni se baza pe credinţă adâncă pe care o avea în Dumnezeu.
Regele Mihai: "Este ceva ce am păstrat cu sfinţenie, pentru că este dat de mama mea atunci. Am mai spus-o o dată, nu ştiu ce aş fi făcut sau cum aş fi rezistat fără mama mea."
Şi mama lui a rezistat doar pentru el. Cu o căsnicie umilitoare, Regina-mamă a rămas în amintirea fiului ei ca un suflet chinuit.
Regele Mihai: "Vedeam că mama mea este extrem de nefericită."
Deşi ultimele două generaţii de romani nu au învăţat mai nimic la şcoală despre viaţa acestei regine, Elena a Greciei a fost tare iubită în perioada interbelică. După plecarea ei şi a regelui Mihai, în România începea o nouă epocă, una mutilantă: comunismul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!