Spitalele Covid, supraaglomerate. Mărturia unui bolnav: „Îi auzeai cum se chinuie să resusciteze”
Ziua de vineri ne-a adus un record nedorit de infectări și decese: 1.378 de români au aflat că au Covid 19 și 50 și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore. De asemenea, în secțiile de terapie intensivă din toată țara sunt 446 de bolnavi în stare gravă.
La Iași, oficialii din sănătate au ajuns la o concluzie îngrijorătoare: din 30 de oameni depistați zilnic pozitiv, mai mult de jumătate s-au infectat în concediu, la munte sau pe litoral. Iar în București, spitalele sunt pline pentru că numeroși pacienți au nevoie de mai mult de două săptămâni de tratament.
Sunt pline şi Spitalele de boli infecţioase Matei Balş şi Victor Babeş. Din această cauză, cei care se simt bine sunt sfătuiţi să se izoleze acasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În acest moment, în cinci dintre cele şapte spitale care tratează pacienţi cu COVID-19 în Capital[ mai sunt aproximativ 50 de locuri libere. Institutul Matei Bales şi Spitalul Colentina n-au oferit până la această oră cifră cu paturile disponibile.
Ziua de vineri vine cu noi recorduri: cei mai mulţi romni infectaţi cu virusul SARS COV 2 într-o singură zi - 1378 cazuri noi, cu un număr mare de pacienţi în stare critică - 446 pacienţi la ATI, şi dublarea numărului de decedaţi în ultimele două săptămâni - 50 decedaţi. Transferul de pacienţi dintr-un judeţ în altul a devenit deja obişnuință, având în vedere faptul că distribuirea locurilor în secţii de terapie în judeţele din ţară este inegală.
Spitalele se aglomerează pe zi ce trece mai ales că bolnavii în stare gravă stau mai mult de 14 zile şi alături de ei apar zilnic alte cazuri care necesita tratament de lungă durată.
Un inginer de la Galaţi, de pildă, ajuns la Cluj pentru analize, a aflat că s-a infectat cu virusul SARS COV 2, aşa că a fost internat la secţia de boli infecţioase unde a rămas trei săptămâni. Pe una dintre ele a petrecut-o la terapie intensivă, pentru că starea lui s-a degradat rapid.
Eugen Pop, pacient COVID-19: „În perioada cât am stat acolo, trei s-au dus în rai. Îi auzeai, îi auzeai cum se chinuie să resusciteze. Trăgeam aer şi ce să vă spun, simţeam că trag aşa cu șmirghel. Acolo am învăţat din nou să respir. Plus că noaptea dacă nu dormeam, auzeam salvarea. Una, două, trei, la 2, la 2, la 3 dimineaţa veneau salvări, veneau salvări la spital. Şi psihic te afectează. Trebuie purtat masca, trebuie distanţare socială, trebuie avut grijă. Eu am trăit ceea ce nu vreau să trăiască nimeni.”
La Iaşi, zilnic, aproape 30 de oameni sunt depistaţi pozitiv. Mai bine de jumătate au luat virusul în concediu, de la mare sau de la munte, estimează conducerea Direcţiei de Sănătate Publică. Noile cazuri sunt trimise la spitale suport Covid din judeţ pentru că toate cele 200 de paturi de la infecţioase sunt ocupate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, coronavirus, pacienti, terapie intensiva,
Dată publicare:
07-08-2020 17:55