Spitalele Covid, supraaglomerate. Mărturia unui bolnav: „Îi auzeai cum se chinuie să resusciteze”

×
Codul embed a fost copiat

Ziua de vineri ne-a adus un record nedorit de infectări și decese: 1.378 de români au aflat că au Covid 19 și 50 și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore. De asemenea, în secțiile de terapie intensivă din toată țara sunt 446 de bolnavi în stare gravă.

La Iași, oficialii din sănătate au ajuns la o concluzie îngrijorătoare: din 30 de oameni depistați zilnic pozitiv, mai mult de jumătate s-au infectat în concediu, la munte sau pe litoral. Iar în București, spitalele sunt pline pentru că numeroși pacienți au nevoie de mai mult de două săptămâni de tratament.

Sunt pline şi Spitalele de boli infecţioase Matei Balş şi Victor Babeş. Din această cauză, cei care se simt bine sunt sfătuiţi să se izoleze acasă.

În acest moment, în cinci dintre cele şapte spitale care tratează pacienţi cu COVID-19 în Capital[ mai sunt aproximativ 50 de locuri libere. Institutul Matei Bales şi Spitalul Colentina n-au oferit până la această oră cifră cu paturile disponibile.

Ziua de vineri vine cu noi recorduri: cei mai mulţi romni infectaţi cu virusul SARS COV 2 într-o singură zi - 1378 cazuri noi, cu un număr mare de pacienţi în stare critică - 446 pacienţi la ATI, şi dublarea numărului de decedaţi în ultimele două săptămâni - 50 decedaţi. Transferul de pacienţi dintr-un judeţ în altul a devenit deja obişnuință, având în vedere faptul că distribuirea locurilor în secţii de terapie în judeţele din ţară este inegală.

Citește și
politia
Adjunctul șefului IPJ Vaslui s-a dus la lucru știind că soția lui are Covid-19

Spitalele se aglomerează pe zi ce trece mai ales că bolnavii în stare gravă stau mai mult de 14 zile şi alături de ei apar zilnic alte cazuri care necesita tratament de lungă durată.

Un inginer de la Galaţi, de pildă, ajuns la Cluj pentru analize, a aflat că s-a infectat cu virusul SARS COV 2, aşa că a fost internat la secţia de boli infecţioase unde a rămas trei săptămâni. Pe una dintre ele a petrecut-o la terapie intensivă, pentru că starea lui s-a degradat rapid.

Eugen Pop, pacient COVID-19: „În perioada cât am stat acolo, trei s-au dus în rai. Îi auzeai, îi auzeai cum se chinuie să resusciteze. Trăgeam aer şi ce să vă spun, simţeam că trag aşa cu șmirghel. Acolo am învăţat din nou să respir. Plus că noaptea dacă nu dormeam, auzeam salvarea. Una, două, trei, la 2, la 2, la 3 dimineaţa veneau salvări, veneau salvări la spital. Şi psihic te afectează. Trebuie purtat masca, trebuie distanţare socială, trebuie avut grijă. Eu am trăit ceea ce nu vreau să trăiască nimeni.”

La Iaşi, zilnic, aproape 30 de oameni sunt depistaţi pozitiv. Mai bine de jumătate au luat virusul în concediu, de la mare sau de la munte, estimează conducerea Direcţiei de Sănătate Publică. Noile cazuri sunt trimise la spitale suport Covid din judeţ pentru că toate cele 200 de paturi de la infecţioase sunt ocupate.

Citește și...
Sunt sute de focare de Covid-19 în țară. Arafat vorbește despre ”măsuri mai drastice” și carantină
Sunt sute de focare de Covid-19 în țară. Arafat vorbește despre ”măsuri mai drastice” și carantină

Peste 300 de focare de COVID-19 sunt în ţară în prezent, a anunțat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Adjunctul șefului IPJ Vaslui s-a dus la lucru știind că soția lui are Covid-19
Adjunctul șefului IPJ Vaslui s-a dus la lucru știind că soția lui are Covid-19

Cu 1.345 de noi cazuri confirmate și 45 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore, România este încă în vârful pandemiei de Covid 19. În șase județe, numărul de cazuri a crescut cu peste 30 la sută.

Recomandări
Stoltenberg: Referendumurile false din Ucraina nu au nicio legitimitate şi încalcă flagrant dreptul internaţional
Stoltenberg: Referendumurile false din Ucraina nu au nicio legitimitate şi încalcă flagrant dreptul internaţional

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat referendumurile organizate de Rusia în Ucraina şi a afirmat că nu au nicio legitimitate. ”Reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a transmis oficialul NATO.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Analiză Washington Post: „Când Putin spune că nu blufează ar trebui să îl credem”. Scenariile nucleare posibile
Analiză Washington Post: „Când Putin spune că nu blufează ar trebui să îl credem”. Scenariile nucleare posibile

Un analist de securitate națională din Statele Unite a avertizat asupra scenariilor privind atacuri nucleare din partea Rusiei, atât asupra Ucrainei, cât și asupra țărilor din Europa care fac parte din NATO.