Mărturia mamei care și-a găsit fetița de 1 an moartă, după ce a descoperit droguri în casa închiriată în vacanță

Fetita
NBC NIGHTLY NEWS

Prima lor vacanţă după Covid-19 s-a transformat într-un coşmar. În august 2021, un cuplu de francezi care locuia în Guadelupa a închiriat o casă în Palm Beach (Florida) prin serviciul Airbnb.

Intenţionau să petreacă acolo o săptămână împreună cu cei cinci copii ai lor. Dar la câteva ore după sosirea lor, Enora, fetiţa lor în vârstă de 19 luni, nu s-a mai trezit din somn, relatează Le Figaro.

"Am descoperit că fiica noastră era moartă după ce se dusese la culcare", a povestit tatăl, Boris Lavenir, cu lacrimi în ochi, la TF1. Când au ajuns lângă pat, părinţii au descoperit că faţa copilului lor era vânătă şi că o spumă albă îi curgea de pe buze. Cuplul s-a grăbit să ceară ajutor, dar era prea târziu.

Autopsia efectuată de medicul legist şi un raport toxicologic independent arată că Enora a murit din cauza unei supradoze de fentanil, un drog de o sută de ori mai puternic decât morfina. "Am crezut că este vorba de moartea subită a copiilor", spune mama. În acel moment, "nu exista niciun motiv să ne gândim că pericolul ar putea fi în acea casă. Imediat după ce am citit (raportul), am intrat (pe internet) pentru a afla ce este fentanilul", povesteşte mama, potrivit News.ro.

Puţin cunoscut în Franţa, fentanilul este deja un flagel în Statele Unite. Drogul este una dintre principalele cauze de deces pentru americanii cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, potrivit Washington Post. O doză foarte mică este suficientă pentru a ucide un adult.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Deci, cum ar fi putut micuţa Enora să ingereze fentanil? La mai bine de un an şi jumătate de la tragedie, întrebarea rămâne fără răspuns. În casă nu a fost găsită nicio urmă de drog. Părinţii Enorei au anunţat că se vor adresa justiţiei. Ei îi dau în judecată pe gigantul din domeniul închirierilor Airbnb, pe proprietarul casei, pe administratorul de închirieri şi pe chiriaşul anterior, care găzduise o petrecere cu câteva zile înainte.

Familia susţine că fentanilul a fost lăsat undeva în casă de participanţii la acea petrecere şi reclamă faptul că locuinţa nu a fost curăţată. "De fapt, cineva pur şi simplu nu a curăţat casa cum trebuie", spune mama. Tatăl, la rândul său, spune că nu se poate termina totul aşa, pur şi simplu, şi trebuie să ştie ce s-a întâmplat.

Airbnb nu a depus încă un răspuns în instanţă, dar a declarat pentru Washington Post: "Gândurile noastre sunt alături de familia Lavenir şi de cei dragi pentru pierderea lor devastatoare". La rândul lor, proprietarul şi fostul chiriaş i-au acuzat pe părinţi de "neglijenţă" în răspunsurile lor către instanţă. Chiriaşul a adăugat că nu poate fi tras la răspundere pentru cele întâmplate.

Nimeni nu ştie cum a ajuns Enora să ingereze opioidului sintetic, care deja a devenit o mare problemă pentru Statele Unite. Agenţii federali spun că în 2022 au confiscat suficient fentanil pentru a ucide fiecare american, în condiţiile în care este nevoie de doar două miligrame pentru o doză mortală în cazul unui adult. Substanţa, care creează o dependenţă foarte mare, este de 50 de ori mai puternică decât heroina, fiind cea mai periculoasă ameninţare în materie de droguri cu care se confruntă SUA. Drogul este atât de puternic, încât o doză letală este suficient de mică pentru a încăpea pe vârful unui creion.

Anchetatorii nu au reuşit să găsească nicio dovadă a prezenţei fentanilului în casa de vacanţă închiriată de francezi. Poliţia i-a suspectat mai întâi pe părinţi, dar anchetatorii nu au găsit urme de droguri printre bunurile lor, iar Lydie şi Boris au fost testaţi negativ. Anchetatorii au încercat să-i interogheze pe chiriaşii anteriori, inclusiv pe cel care a recunoscut că a organizat o petrecere la care a existat cocaină. "În prezent, nu sunt în măsură să determin cum a ingerat copilul Enora Lavenir fentanilul", a scris un anchetator în ultimul raport. "Prin urmare, nu sunt în măsură să dezvolt o cauză probabilă pentru abuz sau neglijenţă care să fi condus la moartea Enorei. În prezent, modul de deces este catalogat ca fiind accidental", se arată în raportul citat de The Washington Post. Cazul este închis, în aşteptarea unor eventuale noi piste.

Cazurile fatale ale unor copii care au luat fentanil sunt totuşi rare în comparaţie cu ravagiile pe care drogul le face în cazul adulţilor, mai ales în rândul consumatorilor de droguri. Dar astfel de poveşti precum a Enorei au impulsionat activiştii, familiile şi aleşii să tragă un semnal de alarmă în privinţa pericolelor şi să facă presiuni pentru reforme şi măsuri.

Fentanilul a devenit una dintre principalele cauze de deces a americanilor cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani. Devine deja o epidemie care se agravează. Familiile a cel puţin 15 adolescenţi şi tineri adulţi au dat în judecată Snapchat din cauza vânzărilor online de droguri. Cu toate acestea, aceste cazuri sunt complicate de dificultatea de a găsi de unde provine fentanilul mortal. Cel mai probabil, cartelurile mexicane rămân principala sursă de aprovizionare a pieţei americane.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

O persoană a murit şi patru au fost rănite într-un accident rutier produs în Râmnicu Vâlcea
O persoană a murit şi patru au fost rănite într-un accident rutier produs în Râmnicu Vâlcea

Un bărbat de 58 de ani a decedat, iar alte patru persoane, între care şi doi copii, au ajuns la spital, vineri seara, în urma coliziunii a trei autoturisme pe principala arteră de circulaţie din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Un cadavru care plutea pe Canalul Bega, transportat la IML
Un cadavru care plutea pe Canalul Bega, transportat la IML

Poliţiştii Secţiei 3 Urbane Timişoara au fost sesizaţi, vineri după amiaza, că pe Canalul Bega, spre podul Modoş, pluteşte un cadavru în stare de putrefacţie.

 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.