Marocul a anulat vizita oficială a lui Tăriceanu, la câteva zile după declarațiile lui Dăncilă
Vizita oficială a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în Regatul Maroc, programată să aibă loc în perioada 27 - 31 martie, a fost amânată la solicitarea părţii marocane, informează un comunicat al Camerei superioare a Parlamentului.
Potrivit sursei citate, vizita urmează a fi reprogramată pentru o perioadă ulterioară, care va fi stabilită de comun acord.
Călin Popescu-Tăriceanu urma să efectueze această vizită, alături de o delegaţie parlamentară, la invitaţia omologului său, preşedintele Camerei Consilierilor, Hakim Benchamach, potrivit unui memorandum intern, prezentat luni în Biroul permanent al Senatului.
În comunicatul de presă al Senatului nu se precizează care este motivul aceste anulări, însă decizia vine la scurt timp după ce Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat o vizită în România în semn de protest după afirmaţiile premierului român Viorica Dăncilă despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Delegaţia română avea programate întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului Regatului Maroc, cu şeful Guvernului marocan şi ministrul de Externe din această ţară.
Programul vizitei includea depunerea de coroane de flori la Mausoleul Mahomed al V-lea şi vizitarea portului Tanger Med, cel mai mare port marocan, care asigură legătura maritimă cu peste 90 de ţări din lume.
"Vizita se înscrie în cadrul demersurilor pentru continuarea şi intensificarea dialogului parlamentar la nivelul conducerii celor două Legislative şi al grupurilor de prietenie, având în vedere faptul că Marocul reprezintă o relaţie prioritară pentru impulsionarea dialogului politic şi extinderea cooperării dintre România şi statele din Africa de Nord, conform informării Ambasadei României în Regatul Maroc", se arăta în memorandum, potrivit Agerpres.
Duminică, premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită în Statele Unite, a anunţat că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim după "finalizarea analizei" şi "în deplin consens".
În replică, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, prin această declaraţie, prim-ministrul Viorica Dăncilă "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe", potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Duminică seară, premierul Viorica Dăncilă a revenit asupra declaraţiei sale şi a precizat că decizia în privinţa ambasadei va fi luată doar după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de Constituţie.