Marile centre comerciale se redeschid de luni. Ce reguli stricte trebuie să respectăm

Ultima actualizare: 13-06-2020 19:44

De luni, putem să mergem iar la cumpărături în marile centre comerciale, dar și la fitness sau la piscinele în aer liber.

Mallurile sunt pregătite să își întâmpine cliențîii cu dezinfectant și aparate pentru măsurarea temperaturii, dar și cu reduceri, în magazine. Relaxarea din 15 iunie vine însă și cu o dispută între autorități: edilul Capitalei Gabriela Firea vrea să redeschidă teatrele administrate de primărie însă Comitetul pentru Situații de Urgență îi atrage atenția că spectacolele în spații închise sunt interzise.

Centrele comerciale au investit peste o jumătate de milion de euro în măsuri de siguranță și distanțare socială, potrivit unui studiu realizat de Colliers Internațional. Vorbim, în total, de 9000 de magazine, dintre care doar un sfert au fost deschise în timpul pandemiei.

În acest centru comercial, fluxurile de intrare și ieșire au fost separate pentru clienți. La intrare, este un agent de pază dacă nu ai mască, nu intri. Este și un monitor, în exterior. Îți spune în fiecare moment câți vizitatori sunt în mall.

Vorbim de cel mai mare centru comercial din România, cu 326 de magazine și 35 de restaurante. Până când autoritățile vor veni cu reguli de siguranță clare, administratorii au decis să permită un număr maxim de 10 mii de vizitatori, adică o persoană la 10 metri pătrați.

Regula se aplică în fiecare magazin. Capacitatea totală a centrului comercial este de 18 mii de oameni. Fiecare client se va dezinfecta pe tălpi, îi va fi luată temperatura și va păstra distanța socială. Într-un alt mall din nordul Capitalei, măsurile sunt la fel de stricte.

În acest centru comercial sunt trei intrări. La fiecare intrare sunt porți de măsurare a temperaturii. Eu de exemplu am 36,7. Dacă ai mai mult de 37,3 nu ți se permite accesul în mall.

O veste care îi va bucura pe cei care abia așteaptă să meargă la cumpărături este că multe magazine vor redeschide cu reduceri și promoții.

De pe 15 iunie, unele malluri vor avea și câteva magazine închise. De vină ar fi proprietarii centrelor comerciale care au cerut chirie și pe perioada suspendării activității.

În malluri vor rămâne în continuare închise restaurantele, cinematografele și locurile de joacă. De luni, se redeschid însă sălile de sport, piscinele exterioare, grădinițele și afterschoolurile, în anumite condiții.

Pe de altă parte, edilul Bucureștiului Gabriela Firea a anunțat pe Facebook că ''începând din 15 iunie, teatrele și instituțiile de spectacole administrate de Primăria Capitalei se redeschid pentru public și că fiecare instituție își va lua toate măsurile necesare de siguranță pentru artiști și spectatori.

Primarul dă și 16 exemple, printre care Teatrele Bulandra, Masca, Odeon sau Opera Comică pentru Copii.

În replică, Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția că ''deocamdată, sunt interzise spectacolele desfășurate în spații închise. Și că astfel de inițiative riscă să pună în pericol viața și sănătatea comunităților locale."Iar în cazul în care primarul Capitalei va merge în continuare cu deschiderea teatrelor, Prefectul Bucureștiului va lua măsuri”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO