Margareta Paslaru va primi Ordinul Coroana Romaniei din partea Regelui Mihai, la Castelul Peles

12-05-2013 08:13


Margareta Paslaru

Cantareata Margareta Paslaru va primi Ordinul Coroana Romaniei in grad de Cavaler din partea Regelui Mihai I, duminica, intr-o ceremonie care va avea loc la Castelul Peles, a declarat artista.

Potrivit site-ului oficial al Casei Regale, Ordinul Coroana Romaniei - reinfiintat de Regele Mihai pe 30 decembrie 2011 - a fost instituit de Regele Carol I in 1881, cu prilejul proclamarii Regatului Romaniei, pentru a recompensa serviciile aduse statului. in prezent, el recompenseaza meritele cetatenilor romani si straini care contribuie substantial la dezvoltarea si consolidarea Romaniei, prin actiuni publice sau prin excelenta in profesie, pentru fapte puse in slujba statului si a natiunii.

Ordinul Coroana Romaniei are cinci grade: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce. Membrii Ordinului sunt numiti pe viata. Regele si regina poarta de drept Ordinul Coroana Romaniei in grad de Mare Cruce, iar principesa mostenitoare, precum si principesele si principii Familiei Regale, in varsta de peste 18 ani, primesc de drept Marea Cruce a Ordinului.

Alaturi de Margareta Paslaru, mai multe personalitati din Romania vor fi decorate duminica la Castelul Peles. Decoratiile vor fi inmanate de principesa mostenitoare Margareta, in numele Regelui Mihai I.

Facand parte dintr-o familie de artisti - bunicul sau, Ion Dimitriu-Barlad, a fost un sculptor renumit; bunica sa canta la pian si picta in stil impresionist; matusa era balerina, iar mama, cantareata de opera -, Margareta Paslaru a mostenit, la randul ei, inclinatiile spre arta, stiind sa danseze, sa creeze costume, sa cante si sa interpreteze roluri interesante, avand adesea alaturi artisti remarcabili ce au ramas in inimile oamenilor.

Este vorba de nume mari, precum Toma Caragiu, George Maruta, Rodica Tapalaga, Maria Tanase, iar lista ar putea continua, pentru ca Margareta Paslaru a avut o cariera de peste 50 de ani, atragand ca un magnet privirile si cucerind inimile.

Anul trecut, artista si-a lansat autobiografia, "Eu si timpul". Titlul volumului a fost ales, dupa cum declara chiar Margareta Paslaru, ca urmare a obsesiei sale pentru ireversibilul Timp, ce a urmarit-o inca de la varsta de 9 ani, cand a constientizat ca "nu va mai serba niciodata 9 ani la 9 iulie". Aceasta preocupare a continuat prin cantecele compuse de-a lungul timpului: "Ceasul vrajitor" (1967), "Timpul" (1970), "Eu si Timpul" (1980). Momentul decisiv pentru alegerea titlului cartii autobiografice a ramas, insa, emotionanta redescoperire, la 69 de ani, a bustului realizat de Corneliu Medrea, ce o reprezenta chiar pe artista la 19 ani. Fotografia ce ilustreaza acest moment apare pe coperta cartii.

Ceremonia de la Castelul Peles face parte din seria de evenimente prilejuite de Ziua Regalitatii (10 mai), care a debutat vineri, cu Maratonul Regal, un eveniment sportiv organizat de Asociatia Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a Romaniei. Printre evenimentele prilejuite de Ziua Regalitatii s-au mai numarat conferinta "Rolul Monarhiei in modernizarea Romaniei", sustinuta de academicianul Dan Berindei in Aula Academiei Romane, vineri, cand a avut loc si traditionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta.

Sambata seara a avut loc un concert aniversar al Societatii Romane de Radiodifuziune, la Sala Radio. Duminica, la Castelul Peles va fi lansat si volumul aniversar "Avioanele Regelui", publicat de Editura Curtea Veche.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Regalitatii se desfasoara in absenta Regelui Mihai, care se afla in Elvetia, alaturi de Regina Ana, care este bolnava.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO