Țările care renunță la restricții în timp ce Austria vrea să impună obligativitatea vaccinării
Marea Britanie a anunțat că renunță la toate restricţiile impuse de pandemie, și Spania ia în considerare o nouă abordare a problemei, la nivel național, în speranța revenirii la normalitate.
În schimb, în Austria, parlamentul urmează să decidă astăzi dacă vaccinarea antiCovid va fi sau nu obligatorie.
În ciuda numărului tot mai mare de infectări cu Covid, spaniolii privesc cu încredere spre o revenire la normalitate, mai ales după ce premierul Pedro Sanchez declara în urmă cu câteva zile că ar trebui să privim această boală ca pe una endemică, adică una cu un anumit caracter permanent, care va apărea în anumite regiuni, dar va fi tratată ca o maladie oarecare.
Michael Ryan, directorul Programului de urgență sanitară: „Endemic" nu este de bine, înseamnă doar că este aici pentru totdeauna. Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidență a bolii, vaccinarea maximă a populației, astfel încât nu mai ajungem la decese. În opinia mea, acesta este sfârșitul stării de urgență și acesta este sfârșitul pandemiei.”
Spania, care s-a numărat printre primele țări care și-a vaccinat antiCovid aproape toată populația, face acum un apel și către Uniunea Europeană pentru o nouă abordare a problemei pandemiei, având în vedere că economia țării este tot mai grav afectată de măsurile de restricție.
În Marea Britanie, masca nu mai este obligatorie
Guvernul britanic a anunţat miercuri ridicarea restricțiilor antiCovid, întrucât numărul îmbolnăvirilor începe să scadă.
Sajid Javid, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie: „Spitalizările au scăzut în ultima săptămână. Iar numărul de pacienți cu COVID, aflați la terapie intensivă, este acum la același nivel cu cel din iulie. Întotdeauna am spus că vom deschide țara de îndată ce datele susțin asta. Pașii pe care i-am anunțat astăzi reprezintă o etapă majoră, dar nu reprezintă sfârșitul drumului.”
Totuși, primarul Londrei insistă că portul măştii sanitare rămâne unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face oamenii pentru a preveni răspândirea virusului. Măsura rămâne însă la latitudinea fiecăruia.
În schimb, în Austria, camera inferioară a parlamentului urmează să supună la vot, joi, obligativitatea vaccinării împotriva COVID.
Măsura ar urma să se aplice tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia femeilor însărcinate și a celor care au contraindicații medicale.
În prezent, aproximativ 70% din totalul austriecilor sunt vaccinaţi cu schemă completă.