Mandate de aducere pentru 99 de persoane într-un dosar de înşelăciune. Sunt vizați mai mulți cântăreți și lăutari
Lista celor suspectaţi că ar fi încasat în mod fraudulos ajutoare financiare de la stat în timpul crizei medicale se măreşte.
Aproape o sută de noi suspecţi vor fi aduşi joi la interogatorii pentru a explica schemele care ar fi păgubit bugetul cu sume uriaşe de bani.
Agenția de Plăți și Inspecție Socială București a anunțat încă de acum câteva săptămâni că toate dosarele înregistrate în perioada pandemiei sunt verificate.
În special pentru verificări sunt vizați artiștii, dar și cei care desfășoară activițăți în jurul acestei industri. Joi 99 de pesrsoane sunt așteptate la audieri. Sunt persoane despre care anchetatorii susțin că s-au adresat Agenției de Plăți și Inspecție Socială București folosind documente falsificate. Fiecare persoană ar fi primit ajutor lunar în valoare totală de 4.500 de lei.
Ancheta vizează nu doar persoanele care ar fi beneficiat de aceste ajutoare frauduloase ci și firmele care ar fi intermediat depunerea acestor acte, iar prejudiciu se ridică la un milion și jumătate de lei.
Agenția de Plăți și Inspecție Socială a informat că va verifica toate cele 60.000 de dosare și că nu este exclus ca în perioada următoare să asistăm la noi anchete.
Surse din anchetă au transmis pentru Ziarul Libertatea că printre persoanele vizate de percheziții se numără mai mulți cântăreți de muzică de petrecere și lăutari.
Falsuri grosolane descoperite la zeci de lăutari
Cel puțin 80 de lăutari, muzicanți și interpreți de figurație au ajuns pe lista neagra a procurorilor, acuzați că ar fi încasat ilegal de la începutul pandemiei peste trei milioane de lei.
Banii erau destinați celor afectați de restricțiile impuse de autorități, însă în cazul lor, susțin anchetatorii, plățile s-ar fi făcut pe baza unor falsuri grosolane.
Agenția de Plăți și Inspecție Socială București a descoperit că zeci de lăutari, dar și interpreți folosiți în spoturi publicitare ar fi încasat ilegal vreme de zece luni ajutoare financiare oferite de stat.
Situația a ieșit la iveală în momentul în care funcționarii Autorității de Plăți și Inspecție Socială din București au început să verifice dosarele artiștilor.
Șefii agenției de plăți au sesizat imediat Poliția și Parchetul. Așa au aflat că numărul beneficiarilor suspecți este mult mai mare.
Dosarele au ridicat semne de întrebare, mai ales în momentul în care au fost observate discrepanțe uriașe între datele de stare civilă sau chiar actele de identitate.
O primă observație a fost în cazul celor care, deși ar fi putut să beneficieze de aceste ajutoare încă din martie, ei au început să depună cererile în masă, prin intermediul a două firme, abia spre începutul verii.
Pe de altă parte, într-un alt caz, cei de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială au observat că actul de identitate prezentat în fotocopie era eliberat la multă vreme după ce fusese încheiat contractul de drepturi de autor invocat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: inselaciune, cantareti, dosar, lautari,
Dată publicare:
25-02-2021 08:47