Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: Statistica ne obligă să declarăm epidemie de gripă în România
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat că din cauza numărului mare de pacienţi diagnosticaţi cu gripă sau viroze ar trebui declarată epidemie de gripă în România.
"Începând cu noul sezon gripal, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, am îngrijit peste 190 de pacienţi, dintre care 30 au fost copii. În momentul de faţă avem în îngrijire 40 de pacienţi care prezentau suspiciune înaltă de îmbolnăvire cu gripă şi s-a confirmat diagnosticul atât prin teste rapide cât şi prin PCR. Ei au diagnosticul de gripă clinică. (...) Această statistică ne obligă pe toţi să declarăm epidemie de gripă. Acest lucru va trebui să mobilizeze finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, în special pentru pacienţii îngrijiţi în Terapie Intensivă din toată ţara", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi.
Dr Florin Roşu a recomandat atât vaccinarea antigripală, cât şi evitarea zonelor aglomerate, dar şi purtarea măştilor de protecţie sanitară.
"Ca şi măsuri de prevenţie, recomand populaţiei vaccinarea antigripală. Nu este târziu nici în momentul de faţă. Sigur, spiritul civic trebuie să ne caracterizeze astfel încât atunci când prezentăm simptome de viroze respiratorii: dacă ne curge nasul, avem dureri în gât sau febră şi circulăm prin zone aglomerate, este bine să purtăm masca de protecţie. Este important ca la orice modificare în starea de bine a organismului să ne prezentăm în cazul triajului Spitalului de Boli Infecţioase pentru consult de specialitate, analize de laborator, analize radiologice. Sigur, pacienţii pot beneficia de tratament care poate fi urmat la domiciliu", a mai explicat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Rafila anunţă a treia săptămână de creştere consecutivă peste nivelul mediu a numărului infecţiilor respiratorii
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă, joi, că s-au înregistrat creşteri consecutive ale numărului de infecţii respiratorii în ultimele trei săptămâmi.”Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică”, a anunţat ministrul.
Potrivit raportului publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464). Variaţia în plus faţă de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26.8%.
Totodată, au fost 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1301) şi în judeţele Cluj (1032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).
În plus, s-au raportat 43 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, 320 de cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat şi 4 cu virus B).
De la începutul sezonului au fost raportate 1.241 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care: 249 cazuri cu virus gripal AH1, 170 cazuri cu virus gripal AH3, 14 cazuri cu virus gripal B, 808 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 44 de co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 19 co-infecţii de virus gripal cu VRS, 3 co- infecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.