Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: Statistica ne obligă să declarăm epidemie de gripă în România

Tot ce trebuie să știți despre noul coronavirus.
Agerpres

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat că din cauza numărului mare de pacienţi diagnosticaţi cu gripă sau viroze ar trebui declarată epidemie de gripă în România.

"Începând cu noul sezon gripal, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, am îngrijit peste 190 de pacienţi, dintre care 30 au fost copii. În momentul de faţă avem în îngrijire 40 de pacienţi care prezentau suspiciune înaltă de îmbolnăvire cu gripă şi s-a confirmat diagnosticul atât prin teste rapide cât şi prin PCR. Ei au diagnosticul de gripă clinică. (...) Această statistică ne obligă pe toţi să declarăm epidemie de gripă. Acest lucru va trebui să mobilizeze finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, în special pentru pacienţii îngrijiţi în Terapie Intensivă din toată ţara", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi.

Dr Florin Roşu a recomandat atât vaccinarea antigripală, cât şi evitarea zonelor aglomerate, dar şi purtarea măştilor de protecţie sanitară.

Situatie Infectii Respiratorii


"Ca şi măsuri de prevenţie, recomand populaţiei vaccinarea antigripală. Nu este târziu nici în momentul de faţă. Sigur, spiritul civic trebuie să ne caracterizeze astfel încât atunci când prezentăm simptome de viroze respiratorii: dacă ne curge nasul, avem dureri în gât sau febră şi circulăm prin zone aglomerate, este bine să purtăm masca de protecţie. Este important ca la orice modificare în starea de bine a organismului să ne prezentăm în cazul triajului Spitalului de Boli Infecţioase pentru consult de specialitate, analize de laborator, analize radiologice. Sigur, pacienţii pot beneficia de tratament care poate fi urmat la domiciliu", a mai explicat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Rafila anunţă a treia săptămână de creştere consecutivă peste nivelul mediu a numărului infecţiilor respiratorii

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă, joi, că s-au înregistrat creşteri consecutive ale numărului de infecţii respiratorii în ultimele trei săptămâmi.”Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică”, a anunţat ministrul.

Potrivit raportului publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464). Variaţia în plus faţă de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26.8%.

Totodată, au fost 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1301) şi în judeţele Cluj (1032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).

În plus, s-au raportat 43 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, 320 de cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat şi 4 cu virus B).

De la începutul sezonului au fost raportate 1.241 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care: 249 cazuri cu virus gripal AH1, 170 cazuri cu virus gripal AH3, 14 cazuri cu virus gripal B, 808 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 44 de co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 19 co-infecţii de virus gripal cu VRS, 3 co- infecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Programul supermarketurilor de 1 Mai și Paște 2024
Programul supermarketurilor de 1 Mai și Paște 2024

Marile lanțuri de magazine au anunțat un program special de lucru în perioada 1- 6 mai. Iată care este programul de funcționare de Ziua Muncii, dar și de Sărbătorile Pascale.

Un nou parc a fost inaugurat în București. „Este cel mai mare deschis în Capitală, după Revoluție” | FOTO
Un nou parc a fost inaugurat în București. „Este cel mai mare deschis în Capitală, după Revoluție” | FOTO

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au anunţat că alte 2,5 hectare de parc nou-nouţ, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de duminică, în sector.

Accident la Predeal. Doi adulți și un copil de doi ani și jumătate, răniți după ce două mașini s-au ciocnit
Accident la Predeal. Doi adulți și un copil de doi ani și jumătate, răniți după ce două mașini s-au ciocnit

Trei persoane, inclusiv un copil de 2 ani, au fost rănite duminică, după ce două autovehicule s-au ciocnit pe DN1, la Predeal.

 

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.