Managerul Ambulanței Neamț a fost reținut. Urma să primească șpagă de 40.000 de euro pentru un examen
Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ şi două asistente şefe din cadrul instituţiei au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA, sub acuzaţiile de luare de mită în formă continuată şi complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, în perioada 2 - 10 mai 2022, directorul SAJ Neamţ, Dan Dorin Morenciu, ar fi pretins de la opt persoane, prin intermediul a două subalterne, câte 6.000 euro pentru a fi declaraţi admişi la concursul privind ocuparea unor posturi în cadrul instituţiei.
Managerul de la Salvare a fost prins în flagrant când primea 40.000 de euro, ca să-i angajeze pe perioadă nedeterminată pe opt subordonați, ale caror contracte de muncă expirau. Alți 8.000 de euro au fost plasați, în același scop, asistentei-șefe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei opt oameni nevoiți să dea mită au fost încadrați, fără concurs, la Serviciul de Ambulanță Neamț, ca asistenți și șoferi, doar pentru perioada pandemiei. Acum, trebuiau să mai treacă un examen, ca să rămână pe post definitiv. Managerul ar fi cerut, prin intermediul a două asistente șefe, câte 5.000 de euro fiecarui candidat.
Procurorii anticorupție l-au prins în flagrant, pe o stradă din oraș, în timp ce primea suma cerută.
Anchetatorii au aflat că asistenta care i-a înmânat banii managerului ceruse câte 1000 de euro în plus de la fiecare angajat.
A adunat astfel 8.000 de euro, pe lângă partea managerului, pe care i-ar fi dat colegei care trebuia să organizeze examenul de angajare. La sediul instituției, procurorii au găsit banii, la percheziția corporală.
Cei care au aflat povestea sunt revoltați.
Adrian Popescu, localnic: „Acum sunt două tipuri de angajări: pe bani sau pe pile. Dacă bagă săracii bani, trebuie să îşi scoată banii”.
Cei trei suspecți sunt acuzați de luare de mită, respectiv complicitate la această infracțiune.
Managerul Serviciului de ambulanță a fost, înainte de a deține această funcție, șef al Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuţie, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă.
Una dintre subalterne prin intermediul căreia a pretins banii este asistenta şefă Luminiţa Maria Roznoschi, din cadrul SAJ Neamţ, desemnată să organizeze concursul.
"La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamţ, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. Diferenţa de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiţi de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remişi inculpatei Rozoschi Maria Luminiţa tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamţ, fiind identificaţi de procurorii anticorupţie ca urmare a unei percheziţii corporale", precizează un comunicat de presă al DNA.
Inculpaţilor Morenciu Dan Dorin, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 20 mai 2022, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale.