Majoritatea şoferilor se tem să iasă în trafic. De ce nu sunt sancționați cei agresivi


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 30 Octombrie 2018 19:15
Categorie: Stiri actuale

Aproape toţi şoferii din România au fost agresaţi în trafic de ceilalţi conducători auto, după cum arată un studiu al poliţiei pentru siguranţa rutieră.

Cât despre comportamentul în trafic, aproape un sfert dintre şoferi recunosc că fac depăşiri periculoase, trec pe roşu sau sunt atenţi la telefon şi GPS în loc să se uite pe unde merg.

Peste o mie de şoferi din România au fost întrebaţi în cadrul unui studiu, dacă se simt în siguranţă în trafic iar mai mult de jumătate au răspuns că nu. Mai mult, peste 300 de conducători auto au recunoscut că au agresat fizic alţi şoferi, i-au urmărit sau le-au blocat maşinile după ce au fost incomodaţi în trafic. Potrivit datelor, cei mai predispuşi la agresivitate sunt şoferii până în 25 de ani, cei care conduc maşini puternice sau cei cu atestate profesionale.

Aglomeraţia din trafic, ambuteiajele, schimbarea direcţiei de mers fără semnalizare sau neacordarea de prioritate, iată câteva din motivele pentru care şoferii devin agresivi la volan.

Specialiştii în siguranţa rutieră îi sfătuiesc pe şoferi să nu răspundă la agresivitate.

Costin Tătuc, expert în siguranţa rutieră: "E important, dacă ai posibilitatea, să eviţi contactul vizual şi să încerci să ajungi într-o zonă supravegheată video, cum ar fi o benzinărie de unde să anunţi organele de ordine dacă degenerează conflictul."

Din păcate, când vine vorba să-i pedepsească pe şoferii agresivi, poliţiştii au o problemă.

Comisar şef Cristian Andrieş- ofiţer al Direcţiei Rutiere a IGPR: „Legislaţia rutieră, în momentul de faţă permite sancţionarea doar a faptelor constatate de agentul rutier în mod direct, altfel e mai greu de aplicat sancţiunile doar în baza unor imagini sau a unei fotografii transmise de alt participant la trafic."

Pe de altă parte, traficul nu ar mai fi atât de aglomerat dacă şoferii nu ar mai bloca intersecţiile şi nu şi-ar mai lăsa maşinile peste tot. Curios este că potrivit studiului, în ultimii 8 ani, şoferii au mai renunţat la alcool sau la telefon mobil când sunt la volan, dar nu şi la mâncare, deci acest obicei este considerat riscant.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO