Românii au încercat să testeze metodele hackerilor pentru a dezvolta soluții de securitate
Mai mulţi tineri au spart joi un bancomat, au deraiat un tren sau au distrus nişte camere de supraveghere.
Din fericire, nu vorbim despre infractori, ci de aşa numiţii „hackeri albi", adică programatori, care încearcă să afle vulnerabilităţile unui sistem, pentru ca ulterior să găsească soluţii de securitate.
De altfel, specialiştii din domeniu spun că în ultima vreme suntem expuşi la tot mai multe atacuri informatice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După câteva ore de muncă, tinerii au reuşit să scoată nişte bani fictivi dintr-un bancomat. ''Scopul participanţilor este să obţină cât mai mulţi bani dintr-o singură tranzacţie. Acesta este un dolar. Din păcate, sunt bani falşi, dar în cazuri reale sunt pierderi reale şi probleme reale. Este o problemă destul de gravă cu care se confruntă mai multe bănci”, explică Alexey Osipov, reprezentantul unei companii de securitate cibernetică.
Alţi programatori încearcă să deraieze un tren de jucărie alimentat de o staţie electrică.
”În fiecare an, la nivel global, cel puţin un incident în care sunt consecinţe în viaţa reală. În Ucraina, în ultimii doi ani am avut staţii electrice care au fost oprite cu totul, Kiev a avut o pană de curent pentru vreo oră la un moment dat. Învăţăm de la ei ce idei mai au pentru a ne gândi noi la metodele de securitate şi de protecţie pe care am putea să le implementăm în serviciile noastre”, spune Alexandru Suditu, manager de securitate informațională.
La fel de simplu pot fi atacate şi camerele de supraveghere din locuinţă sau reţelele publice de Wi-Fi, pentru că atacatorii să poată fura datele celor care se conectează. Practic, specialiştii vor să arate că niciun sistem nu este sigur în acest moment.
''Exemplu că acum câteva săptămâni, Primăria Sectorului 1 două zile nu a putut să îşi acceseze infrastructura IT, tocmai din cauza unui atac de tip ransomware”, explică Andrei Avădanei, organizator DEF Camp.
Într-un studiu făcut de o companie de securitate cibernetică, România este printre primele 10 ţări din lume privind numărul de utilizatori afectaţi de atacuri cibernetice.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!