Avertisment pentru utilizatorii de WhatsApp. Cum vă pot sparge hackerii contul

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 13 Octombrie 2018 07:05
Categorie: iLikeIT

Fiţi precauţi! Hackerii vă pot sparge şi prelua aplicaţia WhatsApp, pe baza unor vulnerabilităţi ale unor operatori de telefonie.

Este avertismentul dat de specialiştii în securitate cibernetică din Israel şi confirmat de experţi de la noi. WhatsApp este considerată de experţi cea mai sigură aplicaţie de comunicare pentru că are datele criptate. Chiar şi aşa, infractorii se folosesc de fapt de căsuţa de mesagerie vocală, care nu este suficient securizată.

Paşii pe care hackerii îi fac să intre contul pe WhatsApp al altei persoane, de pe un alt telefon, nu sunt complicaţi. Sunteţi în pericol dacă aveţi mesageria vocală la telefon activată şi un cod PIN uşor de ghicit.

Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică: "Este un pericol real, în schimb vulnerabilitatea nu se află în aplicaţie, ci mai mult atacatorii exploatează modul în care operatorul de telefonie mobilă este folosit în procesul de autentificare."

Momentul în care acţionează hackerii este însă critic. Trebuie să nu răspundeţi la telefon cel puţin un sfert de oră. Am refăcut paşii într-o firmă de securitate cibernetică, cu ajutorul unui expert.

Mihai Vasilescu, specialist securitate cibernetică: "Pentru a demonstra atacul, începem cu telefonul atacatorului, introducem numărul victimei, în aplicaţie. Ca să te autentifici trebuie să introduci un cod care este trimis pe telefonul victimei. Încercăm prin apel. Cum victima nu răspunde, codul intra în mesageria vocală."

De aici, accesarea unei mesagerii vocale, de pe alt telefon decât cel al victimei, este posibilă apelând anumite numere de telefon publicate pe site-urile operatorilor de telefonie.
Companiile din România au mecanisme prin care îi constrâng sau îi sfătuiesc pe clienţi să îşi seteze PIN-uri complexe.

Luminiţa Bud, expert în fraudă companie de telefonie mobilă: "Serviciuul de mesagerie vocală le oferă posibilitatea clienţilor de a-şi asculta mesajele şi de pe un alt dispozitiv, poate să fie telefon fix sau mobil şi cu ajutorul codului PIN să asculte mesajele. La activare are un cod 1,2,3,4."

Aşa am procedat şi noi şi am reuşit.

În plus, aplicaţia de pe telefonul victimei este blocată 9 ore de la atac.. Ca să nu ajungeţi în această situaţie, specialiştii în securitate cibernetică şi operatorii recomandă să vă securizaţi mesageria vocală cu coduri complexe, formate din 8 cifre.

Iar pentru aplicaţia de chat ar fi bine să vă activaţi securizarea în doi paşi, care adăugă un cod suplimentar. Am contactat compania WhatsApp pentru a ne oferi mai multe detalii despre măsurile de securitate, dar până la această oră nu am primit un răspuns.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Polițiștii au arestat 25 de persoane, în urma unui mesaj pe WhatssApp. Ce i-au făcut unui tânăr
Polițiștii au arestat 25 de persoane, în urma unui mesaj pe WhatssApp. Ce i-au făcut unui tânăr
roboti
Bătălie a roboţilor, la Bucureşti, sub privirile unei laureat al premiului Nobel
iLikeIT. Cine este românul care a inventat DVD-ul, iar acum e celebru în Silicon Valley
iLikeIT. Soluţiile care ar putea elimina complet şoferii din trafic
iLikeIT. Jocurile saptamanii, prezentate de George Buhnici
Dezvăluirea unui expert în securitate cibernetică despre parolele Facebook. Reacția companiei
iLikeIT. Realitatea virtuală folosită în tehnologii cu care configurăm maşina sau casa
expozitie roboti
Cei mai moderni roboţi din lume, la Bucureşti. Un inventator şi-a creat "al doilea corp"