Mai mulți pacienți au primit o șansă la viață, după ce le-au fost donate organe. „Ce simt acum e foarte intens”
În prag de Paște, 20 de pacienți au primit o șansă la viață după ce rudele a cinci persoane aflate în moarte cerebrală au decis să doneze organele celor dragi.
Șase intervenții au fost realizate cu succes la Institutul de Transplant Renal din Cluj.
Cinci persoane din Bistrița, Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Craiova au intrat în moarte cerebrală, iar familiile și-au dat acordul pentru prelevarea de organe. A început, astfel, o luptă contracronometru pentru mai multe echipe medicale din țară.
La Institutul de Transplant din Cluj-Napoca au ajuns șase rinichi. Eleonora are 54 de ani și este unul dintre pacienții care a primit un nou organ.
Eleonora, pacientă: „Ce simt acum e foarte intens, eu sunt pe listă de 5 ani și mi-am pierdut așa un pic speranța. Dumnezeu mi-a făcut o bucurie de Florii."
Conf. Dr. Elec Florin, Șef Secție Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca: „Primitorii sunt șase pacienți, care merg toți foarte bine, sunt din toată țara, Suceava, Caraș-Severin, Brașov, Cluj. Peste 20, chiar 30 de persoane implicate în cele șase transplanturi renale. Pacienții sunt bine, cu diureză reluată, nu avem probleme, toate grefele sunt funcționale”.
Transplanturi renale, hepatice și de inimă au fost făcute și la Iași, Târgu Mureș și București. O pacientă din Bistrița a suferit un AVC, după o malformație vasculară cerebrală.
Dr. Guenadiy Vatachki, Director Agenția Națională de Transplant: „În total au fost 20 de pacienți salvați prin transplant. Aș vrea să mulțumesc familiilor care au înțeles că consimțământul lor salvează alte vieți. Anul acesta în primul trimestru avem un număr dublu de donatori față de anul trecut, care se datorează nu numai din cauza acordurilor familiilor, ci și capacitatea colegilor din teritoriu de a identifica acești pacienți”.
De la începutul anului, au fost realizate 92 de transplanturi în toată țara. Fiecare intervenție schimbă viața pacientului și a întregii familii. Rodica a primit un rinichi acum o săptămână, după ce fost pe lista de așteptare cinci ani lungi cât o viață.
Rodica Blăjean, pacientă: „Mă simt super. Cred că încep o viață nouă. O să călătoresc. Am mai fost chemată de două ori, doar că eram răcită. Acum, a treia oară, a fost cu noroc. Să mă bucur de viață."
Ioan Burz, pacient: „Acum cu minunea asta. Din 20 de medicamente mai iau cinci. Mă simt un alt om, sunt foarte fericit."
Dr. Iacob Gheorghiță, Coordonator Program de Transplant ICUTR Cluj-Napoca: „Familiile îndurerate au înțeles acest gest că fiind un gest profund uman și au acceptat să doneze”.
Pentru cei de la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca, a fost încununarea a 32 de ani de activitate în care s-au realizat 2500 de transplanturi.
Anul acesta au fost prelevate organe de la 31 de donatori în moarte cerebrală, un număr dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.