Gradul de infectare în România creşte de la o zi la alta. Mamă cu Covid: ”Este foarte greu”

Ultima actualizare: 26-10-2020 20:22

Gradul de infectare creşte de la o zi la alta. Din testele pentru coronavirus procesate în ultimele 24 de ore, în medie, unul din trei a fost pozitiv. Este ponderea cea mai mare de până acum.

Rămâne alarmant de mare şi numărul pacienţilor internaţi în terapie intensivă: 823. Sistemul medical este la limita de avarie, dar din fericire există speranţă.

La Cluj mai mulţi medici vor să îi ajute voluntar pe pacienţii care nu mai găsesc loc în spitale.

”Este greu, este foarte greu şi n-aş putea să mai trec o dată prin asta”. Este mărturia tulburătoare a unei mame care a fost internată împreună cu fetiţa ei de doar un an şi 10 luni. Întreaga familie a fost infectată cu Sars-Cov-2. Nu au habar de unde au luat virusul. Copila, o mână de om a rezistat cu greu tratamentului.

Ruxandra Dogaru, mama fetiței: ”A fost nevoie să fie înţepată în jur de 15 ori, în 3 etape diferite, au lăsat-o să se calmeze, să se liniştească, să pot să o împac şi au revenit. Covid nu se joacă, covid nu te întreabă dacă poţi, dacă ai timp, dacă eşti disponibil, dacă crezi sau poate nu, te ia prin învăluire, te izbeşte de un perete şi te întreabă: uite, mai crezi acum, sau nu mai crezi? Îţi arată cât ești de slab. Este lecţia, poate supremă, pe care am primit-o de la viaţă”.

Acum, întreaga familie e bine. Până în acest moment, peste 150 de mii de pacienţi s-au vindecat. Din păcate, numărul de infectări rămâne la cote alarmante. În ultimele 24 de ore, din 8709 teste, 2844 au ieşit pozitive. Adică, o treime. 79 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar la terapie intensivă sunt 823 de pacienţi.

Valeriu Gheorghiţă medic primar Boli Infecţioase: ”În ultimele 3-4 zile au murit peste 250 de persoane. Dacă aceste persoane nu îşi pierdeau viaţa capacitatea de terapie intensivă era depăşită. Este cinic ce spunem acuma, dar asta e realiatate. Situaţia este una foarte complicată”.

În scenariul roşu, cu peste 3 pacienţi infectaţi la mia de locuitori sunt Bucureştiul şi judeţele Timiş, Sălaj, Alba, Harghita şi Cluj. Şcoala se face online, restaurantele, cinematografele şi teatrele sunt închise iar masca trebuie purtată în toate spaţiile publice. În Cluj, Cosmin Erchedi a primit sâmbătă confirmarea că este infectat dar până acum, nimeni de la DSP nu l-a contactat. Simptome de covid au şi fiica în vârstă de 6 ani şi soţia. Medicii se lasa însă aşteptaţi.

Cosmin Erchedi, pozitiv cu Covid-19: ”Aş dori ca cineva să le consulte, să-ţi zică cineva, ok, să stea liniştită, şi soţia e un pic mai agitată acum. Nu poţi să vezi la televizor că lumea moare, şi tu să rămâi happy. Stai cu copilul, ai un copil de şase ani, nevastă, stai în casă, nu ştii ce se poate întâmpla”.

O fărâmă de speranţă vine de la un medic clujean care pune la punct un sistem prin care colegii săi să ajute acolo unde autorităţile sunt depăşite. Un sistem paralel cu cel al Direcţiei de Sănătate Publică, prevăzut cu linii telefonice şi echipe de medici voluntari care să meargă pe teren.

Mihai Suciu, Doctor primar urolog: ”O să facem prin rotaţie, un cadru pregătit să răspundă la telefoane, să venim în sprijinul DSP-ului, cu numerele astea de telefon unde omul dacă vede că acolo sună şi nu răspunde nimeni, să aibă o alternativă să sune. După care, să facem echipe mixte dintr-un doctor specialist, un rezident, eventual o asistentă, care la nevoie să ajute la domiciliu câte un pacient”.

Trebuie să înţelegem că doar împreună putem ieşi din această poveste. Masca, spălatul pe mâini, distanţarea rămân principalele noastre arme. Haideţi să le folosim, să dăm dovadă de responsabilitate. În spitale nu mai sunt locuri. Asta ne tot spun medicii şi autorităţile. Aşa că, protejaţi-vă! Ne apărăm pe noi şi pe cei de lângă noi!

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO