Mai multe firme de pescuit care au primit 645.000 euro trebuie să returneze întreaga sumă. Ce spune Ministerul Agriculturii
Mai multe firme de pescuit care în perioada pandemiei au primit peste jumătate de milion de euro trebuie să returneze acum întreaga sumă.
În loc să rămână acasă, angajații ar fi ieșit în larg să prindă pește, spun reprezentanții Ministerului Agriculturii.
20 de pescadoare trebuie să stea acum la mal până vor fi returnați banii. Lisa pescadoarelor din larg ar putea duce la o reducere considerabilă a capturilor de pește din Marea Neagră și la o creștere a importurilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
645.000 de euro trebuie să înapoieze 14 dintre cele 20 de firme de pescuit care au depus dosare să primească ajutorul de la Uniunea Europeană și statul român pentru perioada pandemiei.
Gabriel Sidorenco, reprezentant firmă de pescuit: ”Avem de dat înapoi în jur de 50.000 de euro. Suntem în tratative cu mai multe bănci să facem un împrumut.”
Dan Gheorghe Giurgiu, reprezentant firmă de pescuit: ”22.000 de euro. Bani pe care i-am investit în navă.Situația e tragică, noi nu avem ce să mai facem, încotro să o mai luăm”.
În 2020, firmele au primit, în funcție de cifră afaceri, de la 20.000 la 200.000 de euro. Ajutorul era menit să acopere captura pierdută când pescadoarele ar fi trebuit să rămână la cheu, atunci când activitatea a fost oprită.
Dar în 2021, inspectorii de la Curtea de Conturi au verificat evidențele contabile și au descoperit că pescarii au avut de fapt activitate economică în perioada pentru care au luat ajutor financiar. Pescadoarele apar și în monitorizările Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură.
Gheorghe Ștefan, secretar de stat Ministerul Agriculturii: ”Noi am luat de la ANPA numărul de zile de pescuit din 2019, 2021 versus 2020 şi în marea majoritate numărul de zile la Marea Neagră a fost cam la fel. De aici şi suspiciunea.”
Laurențiu Mirea, președintele Pescarilor din România: "Noi am accesat pe ghidurile lor, nu am greșit nimic pe accesări.”
Pescarii se plâng că se confruntă și cu alte probleme. Conflictul din Marea Neagră le-a redus ieșirile în larg, iar capturile sunt mai mici.
Dacă până acum trei ani se capturau în jur de 14.000 de tone de pește pe an, acum sectorul pescăresc este în impas. Se prind puțin peste 2.000 de tone.
Iar în situația actuală, capturile ar putea scădea și mai mult, iar peștele prins de pescarii autohtoni în Marea Neagră ar putea fi găsit și mai greu în cherhanale sau pescarii. Pescarii intenționează să dea în judecată direcția de pescuit din Ministerul Agriculturii.