MAE si MAI: CE ramane constanta in sustinerea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen
Pozitia Comisiei Europene la reuniunea Consiliului JAI desfasurata joi, la Bruxelles, a ramas constanta privind sustinerea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in cel mai scurt timp posibil.
"Pozitia Comisiei ramane constanta, respectiv de sustinere a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in cel mai scurt timp posibil", evidentiaza un comunicat de presa comun transmis joi agentiei Mediafax de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Administratiei si Internelor.
Comisarul Malmstrom a afirmat ca "nu exista conditii noi si Comisia reafirma ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile si doreste ca cele doua tari sa adere cat mai repede la spatiul Schengen", potrivit comunicatului mentionat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de alta parte, subiectul aprobarii deciziei de aderare a Romaniei si Bulgariei nu figureaza ca atare pe agenda reuniunii JAI, intrucat se mentin pozitiile unor state membre care asteapta publicarea raportului MCV, subliniaza sursa citata. MAE si MAI afirma si ca "in ceea ce priveste obtinerea unei perspective noi privind aderarea la Schengen, respectiv martie 2013, cadrul cel mai potrivit este Consiliul European din decembrie 2012, sens in care au fost deja efectuate demersuri la nivel guvernamental, inclusiv in cadrul reuniunii JAI de astazi".
"Intr-adevar, confirmarea finalizarii de catre Romania si Bulgaria a masurilor acompaniatorii decise la Consiliul European din martie a.c. ar trebui facuta la acelasi nivel, respectiv cu ocazia Consiliului European din decembrie 2012", se sustine in comunicatul celor doua ministere.
Potrivit MAE si MAI, subiectul aderarii la Schengen a fost abordat, in marja reuniunii Consiliului JAI de joi, "si la reuniunea ministeriala a tarilor care fac parte din Forumul Salzburg care si-au reafirmat sprijinul pentru atingerea acestui obiectiv in perioada imediat urmatoare".
De asemenea, seful delegatiei romane, secretarul de stat in MAI Marian Tutilescu, a reafirmat asteptarea romanilor de a primi o decizie favorabila privind aderarea la Schengen la primul Consiliu JAI din mandatul Presedintiei irlandeze.
Totodata, comunicatul MAE si MAI precizeaza ca al doilea Raport privind functionarea spatiului Schengen pentru perioada 1 mai - 31 octombrie 2012, prezentat joi de Comisia Europeana, in Consiliul JAI, "face o trecere in revista a principalelor probleme cu care se confrunta spatiul Schengen, iar menirea documentului este sa contribuie la identificarea celor mai bune solutii pentru rezolvarea acestora".
Cele doua ministere arata ca in raport "Comisia a alocat un punct distinct chestiunii legate de ridicarea controalelor la frontierele interne cu Romania si Bulgaria, in care face referire la Concluziile Consiliului JAI din iunie 2011, prin care s-a recunoscut indeplinirea de catre cele doua candidate a criteriilor de aderare prevazute in acquis-ul Schengen si Concluziile Consiliului European din martie 2012, prin care s-a solicitat identificarea si implementarea de masuri acompaniatorii, care sa contribuie la aderarea cu succes a celor doua state".
Potrivit MAE si MAI, includerea Romaniei si Bulgariei in raportul CE privind monitorizarea spatiului Schengen este "fireasca" deoarece cele doua tari aplica deja acquis-ul Schengen si au incheiat toate misiunile de evaluare, o alta mentiune similara fiind si in primul raport al CE din acest an, prezentat pe 16 mai.
"In plus, este normala mentionarea Romaniei in Raportul Comisiei Europene pentru ca masurile acompaniatorii au fost facute tocmai in scopul consolidarii increderii in Romania ca viitor stat al Spatiului Schengen. Aceste masuri au fost derulate cu Agentia Frontex, adica Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe, ceea ce inseamna in fapt ca Romania actioneaza ca un stat membru al Spatiului Schengen", mai precizeaza comunicatul MAE si MAI.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca "doctorul Victor Viorel Ponta" trebuie sa dea mandat reprezentantului Guvernului "sa se bata" pentru stabilirea, la Consiliul JAI, a unei date pentru intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.
El a mai spus ca Guvernul trebuie sa aiba in vedere si scoaterea din raportul bianual al Comisiei privind guvernanta Spatiului Schengen a mentiunii despre Romania si Bulgaria. "Constat ca Guvernul Romaniei a dormit in campanie, pentru ca la Consiliul JAI de maine, care analizeaza starea spatiului Schengen - este un raport al Comisiei cu privire la Schengen -, nu numai ca nu se reia problema datei de acces a Romaniei in Schengen, dar suntem inclusi intr-un raport care vizeaza functionarea Spatiului Schengen si doar nu ni se stabileste un nou proces de monitorizare", a spus Basescu.
Premierul Victor Ponta a afirmat joi ca prin declaratia referitoare la Schengen Traian Basescu face campanie impotriva Romaniei si a catalogat gestul acestuia drept "incalificabil, josnic" si "un semn de maxima iresponsabilitate".
Ponta sustine ca problema privind aderarea Romaniei la Schengen nu a fost pusa pe agenda JAI din acest an "tocmai la cererea domnului Basescu". Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu se afla pe agenda Consiliului JAI din 6-7 decembrie, in conditiile in care Olanda si Germania asteapta raportul MCV, subiectul urmand a fi discutat la Consiliul JAI din martie, a declarat marti secretarul de stat in MAI Marian Tutilescu.
"Deocamdata nu se pune aceasta problema. La Consiliul din decembrie nu se va discuta acest subiect. Cel mai probabil subiectul va fi discutat anul viitor in primul consiliu formal, pentru ca in ianuarie va fi un prim consiliu informal organizat de presedintia irlandeza. La acest Consiliu nu se iau decizii, ca atare primul consiliu va fi la inceputul lunii martie, cand eu sper ca acest subiect va fi pus pe agenda si, mai mult decat atat, sper si intr-o decizie pozitiva pentru ca avem toate motivele sa speram acest lucru", a declarat presei Tutilescu, prezent la inaugurarea unei noi sali de conferinte a Centrului SELEC.
Potrivit lui Tutilescu, sef al Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI, daca va fi luata o decizie pozitiva privind aderarea, la Consiliul JAI din martie 2013, pentru frontierele aeriene si maritime intrarea in zona Schengen se va face in ultima duminica a lunii martie.
"Daca aceasta decizie va fi luata la Consiliul JAI din martie, bineinteles pe varianta acelui compromis in cei doi pasi, frontierele maritime si aeriene vor fi ridicate in ultima duminica din luna martie", a declarat Tutilescu. Intrebat cand va avea loc si aderarea cu frontierele terestre, in conditiile in care va fi acceptat acest scenariu, Tutilescu a aratat ca spera ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul lui 2013.