Presa: Presedintele bulgar Rosen Plevneliev da vina pe Romania pentru ESECUL aderarii la Schengen


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 09:15
Data publicarii: Vineri 26 Octombrie 2012 15:47
Categorie: Stiri externe
Spatiul Schengen

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a dat vina pe Romania pentru esecul aderarii la Spatiul Schengen, citand viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), relateaza site-ul Novinite.com.

Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne de marti a amanat, asa cum se astepta, o decizie cu privire la aderarea celor doua tari la spatiul de circulatie libera in cadrul Uniunii Europene (UE).

O decizie in acest sens nu a fost adoptata pana in prezent deoarece nu s-a ajuns la o sustinere unanima. "Pot sa afirm in mod ferm ca problema nu este a Bulgariei", a declarat Plevneliev, citat de presa locala.

"Abordarea in etape este acceptabila atat pentru noi, cat si pentru Romania, dar se pare ca trebuie sa asteptam pana cand Romania isi face treaba", a adaugat seful statului bulgar.

In opinia presedintelui bulgar, "marea diferenta" a fost facuta de Comisia Europeana (CE) prin programarea unui raport MCV asupra situatiei din Romania la sfarsitul lui 2012 si unuia pentru situatia Bulgariei la sfarsitul lui 2013.

Pe de alta parte, ministrul bulgar de Interne Tvetan Tvetanov a declarat ca Bulgaria "a devenit, din nefericire, victima unor dezbateri politice interne in unele state europene". El dat vina pentru amanarea aderarii la Spatiul Schengen pe "populism".

El a adaugat ca tara sa sustine acordarea unui regim fara vize de calatorie tarilor din Balcanii de vest. In septembrie, cand ministrii de Interne din statele membre UE urmau sa discute extinderea Spatiului Schengen, reuniunea a fost amanata din cauza ca prea putine probleme de pe agenda au atins un stadiu care sa permita adoptarea unei decizii.

De asemenea, in ultimele luni, s-a intensificat scepticismul Germaniei si Belgiei fata de aderarea celor doua state. Propunerea curenta pentru cei doi cei mai noi membri UE sugereaza o abordare in doi pasi, si anume anularea controalelor la frontierele interne maritime si aeriene, alaturi de aderarea deplina la Sistemul de Informatii Schengen (SIS) intr-un prim pas, urmand ca in al doilea pas sa fie anulate si verificarile la frontierele terestre.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO