Activitatea Centrului Rus pentru Cultură şi Ştiinţă din România, suspendată. „Aceste derapaje s-au intensificat”
Centrul Rus pentru Cultură și Știință din România va fi închis definitiv. Anunțul a fost făcut, marți, de Ministerul Român de Externe.
Potrivit oficialilor, instituția, care teoretic organizează concerte, vizionări de film ori cursuri de limba rusă, ar fi propagat inclusiv pe pagina de Facebook mesaje de „dezinformare și disculpare a crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”. Vorbim despre „derapaje de o gravitate deosebită care s-au intensificat odată cu declanșarea războiului”, a mai transmis MAE.
Decizia a fost luată marți dimineață, după ce ministrul Bogdan Aurescu l-a convocat la sediul Ministerului de Externe pe ambasadorul Federației Ruse la București. Diplomatul a fost anunțat că Centrul Rus pentru Cultură și Știință din România va fi închis, și s-a acordat un termen de șase luni pentru a face asta. Centrul a fost inființat în 2013 dar inaugurat fizic doar în 2015. Acolo s-au organizat până acum concerte de muzică, vizionări de film, dar și cursuri de dans, pictură sau teatru în limba rusă. În ultimele luni, „centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”, a motivat MAE.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „Mă refer la activități organizate în centru și dacă ne uităm pe pagina de Facebook a centrului, putem să constatăm ușor care sunt temele și subiectele cu tentă propagandistică pe care le promova până în prezent acest centru. În special, în cursul anului trecut, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest tip de acțiune de propagandă și dezinformare s-a ampfilicat. Pentru că și înainte de declanșarea războiului au existat astfel de prezentări distorsionate ale realității. Există tot mai multe încercări prin care se dorește a se pune sub semnul întrebării inclusiv oportunitatea sprijinului pe care România îl acordă Ucrainei, ori noi nu trebuie să cădem în aceste capcane”.
Aflat în mijlocul Bucureștiului, la doi pași de Guvern, Centrul Rus este în continuare deschis și funcționează în acest moment cu un program normal, însă, activitatea va fi întreruptă până pe 20 august 2023, cel târziu.
Reporter: Îmi spuneți și mie, vă rog, ce activități au loc aici?
Vizitator: „Culturale. Interesante. Bune. Prielnice. Liniștite”.
Reporter: Ce pot învăța cetățenii ruși, și nu numai, de aici?
Vizitator: „Toți! Toți! Trebuie să învățăm liniștea, să o avem”.
Reporter: Ați auzit că va fi suspendată activitatea?
Profesorul Armand Goșu, cunoscător al spațiului sovietic, afirmă că România a greșit enorm când a acceptat înființarea la București a Centrului Cultural Rus.
Prof. Armand Goșu, expert în spațiul sovietic: „Centrul își încheie activitatea la fel de straniu cum și-a început activitatea. Uitați-vă la ce dată a fost înființat acel centru, la vreo zece luni, un an, după anexarea Crimeii, perioadă în care Rusia invadase Lugansk și Donețk. E foarte stranie decizia autorităților române de a permite înființarea unui centru la o sută de metri de Guvernul României, unde ani de zile s-a făcut propagandă, unde au venit foarte mulți studenți. Și România care e parte a Occidentului instituționalizat pare să fie ținta unor acțiuni ostile: spionaj, racolare de tineri, monitorizarea unor tineri adolescenți care poți fi încurajați să facă carieră, cu simpatii ascunse pro-ruse, care pot să facă carieră în România”.
De aceeași părere este și analistul politic Cristian Pârvulescu.
Cristian Pârvulescu, analist politic: „Această decizie vine târziu, propaganda rusă a făcut deja enorm de multe rele în România, consecințele sunt greu de măsurat. Explicau cât de justificată este agresiunea împotriva Ucrainei, cum trebuie apărată identitatea și tradiția rusă împotriva valorilor occidentale. Toate aceste elemente au fost susținute prin nenumărate evenimente culturale și conferințe pe care centrul cultural rus le-a întreținut. Teoriile conspirației de diferite feluri și forme sunt foarte prezente în România pentru a scădea solidaritatea românilor cu Ucraina, pentru a pune sub semnul întrebării politica Guvernului”.
Contactați de Știrile PROTV, reprezentanții Centrului Rus din București nu au dorit să ofere un punct de vedere.