Măceșele răman pe dealuri în această toamnă. Tot mai puțini oameni sunt dispuși să le culeagă
Măceșele vor rămâne pe dealuri în această toamnă din cauza crizei forței de muncă. Sunt tot mai puțini oameni dispuși să facă astfel de munci sezoniere, deși pot pleca zilnic acasă și cu 150 de lei.
Chiar și așa, cea mai mare parte din cantitatea de măceșe culeasă ajunge pe mâna străinilor. Aceștia se bucură și de fructele din pădurile românești mai puțin cunoscute la noi, precum păducelul sau scorușele.
Dacă anul trecut Romsilva a scos la licitație 966 de tone de măceșe, anul acesta cantitatea a ajuns la 1068 de tone. Aproape toate măceșele pleacă la export, unde se transformă în siropuri, gemuri și ceaiuri.
Deși extrem de cerute de străini, în țară nu foarte mulți sunt dispuși să le culeagă, asta deși primesc de la intermediari între 3 și 4 lei pe kilogram.
Veronica Dohotar, purtător de cuvât Direcția Silvică Bistrița-Năsăud: „Aceste fructe vor rămâne efectiv în câmp, datorită faptului că forța de muncă a scăzut foarte mult, mai ales cu pandemia. Oamenii nu mai vin efectiv să recolteze fructe de pădure.”
Astfel, dealurile din jurul Bistriței au rămas încărcate de măceșe pe care, cel mai probabil, nu le va mai culege nimeni.
În Maramureș s-au adunat deja peste 20 de tone de măceșe, iar până la finalul sezonului de cules, reprezentanții Direcției Silvice Maramureș estimează că vor avea în depozite peste 50 de tone, cantitate dublă față de anul trecut. Toate fructele vor pleca spre Germania, cu o mie de Euro/tona.
Direcția Silvică nu are angajați permanenți care să se ocupe de culesul fructelor de pădure. Astfel, angajații centrelor unde se ambalează și împachetează marfa, preiau și această sarcină.
Marcel Cosma, Direcția Silvică Maramureș: „Sezonul de recoltare al fructelor de pădure se suprapune cu cel al muncilor agricole destul de bine plătite în ultima vreme și al ciupercilor de pădure, alți bani. Ne descurcăm cu ce putem, organizăm prin personalul nostru de teren de la subunități, încercam să mobilizăm cât mai multă lume și cu cât acoperim o arie mai mare, cu atât rezultatele sunt mai bune. De la an la an este tot mai greu să facem rost de forță de muncă.”
Un kilogram de măceșe se vinde la export cu aproximativ un euro. Anual, în străinătate pleacă și zeci de tone de păducel și scorușe, fructe prea puțin cunoscute la noi.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, productie, forta de munca, macese,
Dată publicare:
30-09-2021 07:44