Lupte de gherilă în Gaza. Israelienii iau casele la rând în raidurile armate. Când va opri Benjamin Netanyahu războiul
Sunt lupte de gherilă între trupele israeliene și Hamas printre ruinele orașelor din Gaza. Între timp, ONU a amânat votul pe suplimentarea ajutoarelor pentru refugiați, în condițiile dezastrului umanitar din enclava palestiniană.
Miercuri, în Gaza au răsunat focurile de armă între trupele israeliene și militanții Hamas.
Campania israeliană de eradicare a militanţilor Hamas care au comis masacrul din 7 octombrie a lăsat enclava de coastă în ruine, a provocat foamete generalizată şi lipsa de adăpost şi a ucis aproape 20.000 de locuitori din Gaza, potrivit ministerului palestinian al Sănătăţii din enclava palestiniană, transmite news.ro.
Sub presiune externă pentru a evita uciderea de nevinovaţi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că războiul nu se va opri până când Hamas, sprijinit de Iran, nu va elibera cei 129 de ostatici pe care îi mai deţine în Gaza şi până când gruparea islamistă nu va fi anihilată.
Un vot al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a stabili livrările de ajutoare a fost amânat cu încă o zi marţi, în timp ce discuţiile continuă pentru a încerca să evite un al treilea veto al Statelor Unite asupra acţiunii privind războiul Israel-Hamas, care durează de două luni.
Consiliul, format din 15 membri, urma să voteze iniţial luni o rezoluţie - elaborată de Emiratele Arabe Unite. Dar aceasta a fost amânată în repetate rânduri, deoarece diplomaţii spun că Emiratele Arabe Unite şi SUA se luptă să ajungă la un acord asupra unui limbaj care să citeze încetarea ostilităţilor şi o propunere de a institui o monitorizare a ajutorului din partea ONU.
Întrebată dacă se apropie de un acord, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat marţi reporterilor: "Încercăm, chiar încercăm".
Rebelii Houthi sprijină Hamas în Marea Roșie
Conflictul s-a extins dincolo de Gaza, inclusiv în Marea Roşie, unde forţele Houthi, aliate cu Iranul şi cu baza în Yemen, au atacat navele comerciale cu rachete şi drone, ceea ce a determinat crearea unei operaţiuni navale multinaţionale pentru a proteja rutele comerciale.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat în Bahrain că vor avea loc patrule navale comune în sudul Mării Roşii şi în Golful Aden, care cuprind o importantă rută maritimă globală est-vest.
„Aceasta este o provocare internaţională care necesită o acţiune colectivă", a declarat Austin.
Firma britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat marţi că a primit informaţii despre o tentativă nereuşită de abordaj la vest de oraşul-port Aden din Yemen.
Unii transportatori îşi reorientează rutele în jurul Africii.
Houthis au declarat că vor continua să atace transportul maritim comercial pe această rută comercială vitală, eventual cu o operaţiune maritimă la fiecare 12 ore.
„Poziţia noastră de susţinere a Palestinei şi a Fâşiei Gaza va rămâne până la sfârşitul asediului, intrarea de alimente şi medicamente, iar sprijinul nostru pentru poporul palestinian asuprit va rămâne continuu", a declarat pentru Reuters oficialul houthi Mohammed Abdulsalam, precizând că vor fi vizate doar navele israeliene sau cele care se îndreaptă spre Israel.
Sute de morți zilnic în raidurile israeliene din Gaza, majoritatea civili
În Gaza, locuitorii din Khan Younis au raportat miercuri o intensificare a luptelor armate între luptătorii Hamas şi forţele israeliene în centrul şi în cartierele estice ale oraşului din sud.
Oficiali din domeniul sănătăţii din Gaza au declarat că 12 palestinieni au fost ucişi într-un atac israelian asupra unei case din oraş.
Israelul a pierdut 132 de soldaţi în luptele din Gaza de când a invadat teritoriul ca răspuns la raidul din 7 octombrie al Hamas, care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane şi a luat ostatici 240 de oameni.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat marţi că 19.667 de palestinieni au fost ucişi şi 52.586 au fost răniţi în timpul războiului. Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni UNRWA a declarat că peste 60% din infrastructura din Gaza a fost distrusă sau avariată şi peste 90% din cei 2,3 milioane de locuitori au fost dezrădăcinaţi. Marţi, rachete israeliene au lovit zona Rafah din sudul ţării, unde s-au adunat sute de mii de refugiaţi în ultimele săptămâni, ucigând cel puţin 20 de persoane şi rănind zeci de persoane care dormeau acasă, au declarat oficiali din domeniul sănătăţii din Gaza.
Locuitorii au declarat că au fost nevoiţi să sape în moloz cu mâinile goale. "Acesta este un act barbar", a declarat Mohammed Zurub, a cărui familie a pierdut 11 persoane în atac.
În nord, un alt atac a ucis 13 persoane şi a rănit aproximativ 75 în tabăra de refugiaţi Jabalia, a declarat ministerul sănătăţii. Palestinienii au raportat intensificarea bombardamentelor aeriene şi cu tancuri ale Israelului asupra Jabaliei la lăsarea întunericului, marţi târziu.
Israelul afirmă că avertizează în prealabil asupra loviturilor pentru ca civilii să poată scăpa şi acuză luptătorii Hamas că se adăpostesc în zonele rezidenţiale şi folosesc spitalele şi şcolile ca acoperire, lucru pe care gruparea islamistă îl neagă.
Oficialii militari israelieni au declarat marţi reporterilor, în cadrul unei şedinţe de informare, că numărul mare de victime civile reprezintă costul campaniei israeliene de distrugere a Hamas şi al strategiei de război urban a militanţilor, în ciuda alarmei globale faţă de numărul uriaş de victime umane.
Posibilă nouă „pauză umanitară”
Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a semnalat marţi disponibilitatea ţării de a intra într-o altă "pauză umanitară" mediată de străini în luptele pentru a recupera mai mulţi ostatici deţinuţi de Hamas şi pentru a permite ca mai multe ajutoare să ajungă în Gaza.
La sfârşitul lunii noiembrie, un armistiţiu mediat de diplomaţi din Qatar şi SUA a durat o săptămână înainte de a se prăbuşi şi a dus la eliberarea a 110 ostatici în schimbul a 240 de femei şi copii palestinieni din închisorile israeliene.
Basem Naem, un oficial de rang înalt al Hamas, care locuieşte în afara Gaza, a exclus continuarea negocierilor privind schimbul de prizonieri în timp ce războiul continuă.
O sursă informată cu privire la eforturile diplomatice a declarat marţi pentru Reuters că prim-ministrul Qatarului şi şefii serviciilor de informaţii americane şi israeliene au avut discuţii "pozitive" la Varşovia pentru a explora modalităţi de relansare a negocierilor. Dar nu se aştepta un acord iminent, a adăugat sursa.
Sursa: News.ro
Etichete:
Dată publicare:
20-12-2023 07:29