Lupta salvamarilor cu turistii care ignora avertismentele si se avanta in mare. In ultimele zile, doi oameni au murit inecati

Dată publicare: 19-08-2014 13:50
Dată actualizare: 22-08-2014 07:09


La malul marii, salvamarii duc o lupta inegala cu sutele de mii de turisti care se arunca in valurile uriase, chiar daca steagurile rosii, arborate pe mal, interzic scaldatul.

Dornici sa profite de soare si de mare, oamenii refuza sa asculte sfaturile salvatorilor si isi risca viata, mergand chiar in zonele unde sunt curenti puternici. In ultimele zile, doi turisti si-au pierdut viata, unul este disparut, iar alti 50 au fost salvati aproape la limita.

Un turist de 66 de ani, din Targu Jiu, a fost salvat marti in ultimul moment de medicii de la Ambulanta. Desi ii faceau masaj de mai bine de 40 de minute, turistul nu raspundea la resuscitare. Tot ce se stia era ca a stat aproape jumatate de ora in apa, pana cand a fost observat ca nu mai misca. La un moment dat, unul dintre medicii de la ambulanta a vazut ca turistul raspunde la proceduri si si-a dat seama ca poate fi salvat. Cadrele medicale au reusit sa-l stabilezeze si l-au transportat la spital.

Salvamarii spun ca duc o lupta continua cu turistii care nu inteleg ca-si pun viata in pericol.

Gabi Culea, coordonator Serviciu Salvamar Constanta: "Turistii trebuie sa inteleaga: cei care au probleme trebuie supravegheati, cineva trebuie sa fie tot timpul cu ei. In cazul de fata i s-a facut rau. Mare noroc ca a fost salvat la timp, a fost scos afara si au fost reusite manevrele de resuscitare."

50 de turisti au fost scosi din valuri in ultimele doua zile. Pentru alti doi oameni nu s-a mai putut face nimic. A continuat si cautarea turistului disparut luni in statiunea Neptun. Barbatul este din Dej si venise in vacanta de mai multe zile. A intrat in apa impreuna cu sotia, chiar daca steagul rosu fusese arborat. La scurt timp, curentii i-au tras spre larg. Martorii spun ca la un moment dat el a salvat-o pe femeie si a impins-o inspre tarm, dar nu a mai avut putere sa revina si el la mal. Timp de cateva minute a strigat dupa ajutor. Era, insa, mereu lovit de valuri si tras la fund. Salvamarii au intrat dupa el dar, dupa cateva clipe, nu l-au mai vazut la suprafata.

"L-am vazut urland, era in larg si a impins-o pe sotie. A strigat de mai multe ori dupa ajutor, a ridicat mana si dupa aceea a disparut", spune un martor.

A fost o lupta crunta cu marea agitata, spun martorii, iar salvatorii, care nu aveau la dispozitie nici o salupa, cum se intampla pe alte plaje civilizate din lume, n-au putut ajunge la el. "Am incercat sa-l salvez, m-au tras si pe mine curentii, valurile scot nisipul si nu se mai vede nimic", spune un salvamar.

De asemenea, putini dintre turisti tin cont ca atunci cand salvamarii arboreaza steagul rosu recomandarea este sa nu intre in apa. Sunt si situatii in care turisti care tocmai ce au fost salvati din mare se arunca din nou in valuri. Chiar si atunci cand marea este linistita, pericolul nu este exclus. Curentii exista in permananta. Tocmai de aceea, trebuie sa respectam sfaturile salvamarilor si marcajele. Nu degeaba sunt puse balizele, nu avem voie sa trecem de ele.

"Nu e bine sa ne panicam, pentru ca nu avem cum sa ne luptam cu curentii. Sa ne lasam purtati, chiar daca ne duc in larg, pentru ca ne vor scoate la suprafata. Chiar daca marea este linistita, simt ca ma trag curentii in partea asta. Ne lasam pur si simplu pe spate, ne relaxam, nu trebuie sa ne panicam. Sa stam cu fata spre val, iar daca stim sa inotam foarte bine, sa ne bagam sub val", explica un salvamar.

Acestia spun ca oamenii nu trebuie sa intre in apa imediat dupa ce au mancat sau au consumat alcool.


VIDEO PROTVPLUS.RO