Lupta bisericii din Romania si a ONG-urilor impotriva "satanismului contemporan" de Halloween
Spirite rele, fantomele si varcolacii au bantuit joi noaptea intreaga planeta.
De Halloween, copiii au iesit la colindat ca sa primeasca dulciuri iar adultii au purtat cele mai infricosatoare costume prin cluburi. Sarbatoarea, importata de la americani, este tot mai cunoscuta si la noi.
Dar odata cu popularitatea ei, cresc si controversele. Biserica, dar si unele ONG-uri, sustin ca Halloweenul face un rau societatii, promovand maleficul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Costumati in vrajitoare, demoni sau monstri, copiii, si nu numai, au colindat dupa bomboane si au dat culoare acestui ritual vechi provenit de la celti. Potrivit legendei, in noaptea de 31 octombrie, spiritele rele ies din adancuri si pot fi alungate numai de muritori costumati. Americanii sunt cei care au transformat totul intr-o mare afacere, insa rand pe rand i-au copiat si altii.
Si totusi, reprezentantii mai mulor ONG-uri cer ferm interzicerea manifestarilor de Halloween in scoli.
Nici biserica nu imbratiseaza sarbatoarea de Halloween. Atat preotii ortodocsi cat si cei catolici sustin ca este o sarbatoare pagana care promoveaza maleficul, ocultul, intunericul si moartea. In plus, sustine idei incompatibile cu credinta crestina.
"Radacinile ei le regasim in ocultismul contemporan, dar sunt legaturi si cu satanismul contemporan, asa ca o atitudine negativa cu privire la aceasta falsa sarbatoare este indreptatita.", spune parintele ortodox Gheorghe Istodor.
O pozitie similara a avut si Vaticanul care se pronunta ferm impotriva halloweenului. Biserica catolica sustine ca ar trebui ca oamenii sa puna accent pe sarbatoarea tuturor sfintilor, care are loc pe 1 noiembrie.
"S-a ajuns la un festival al vrajitoarelor magiilor si alte chestiuni care denatureaza foarte mult figura sfintilor, acestia, daca au avut puteri supranaturale, au fost divine.", spune Florentin Crihalmeanu, eparhul episcopiei de Cluj-Gherla.
Dincolo de toate aceste contradictii, romanii par tot mai atrasi de ideea acestei sarbatori. Si in timp ce copiii colinda din casa in casa, adultii petrec in cluburi printre vampiri, varcolaci si fantome.