Lovitură dată de consilieri companiilor Primăriei Capitalei. Firea amenință cu instanța
Consiliul General al Municipiului București a respins proiectele privind trecerea parcajelor, arterelor şi intersecţiilor semaforizate în administrarea companiilor municipale.
"Vreau să-mi concentrez întreaga mea activitate pentru ca cetăţenii din Bucureşti să aibă un trai decent, aşa că astăzi, împreună cu juriştii, am redactat deja cererea de chemare în judecată a domnului europarlamentar Cristian Buşoi, preşedintele PNL Bucureşti, pe care noi îl considerăm autorul moral al blocajului proiectelor benefice pentru cetăţenii din Bucureşti. Dacă nici astăzi nu vor fi votate proiectele care se referă, practic, la companiile municipale, mâine dimineaţă vom depune această cerere de chemare în judecată", a declarat edilul general.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Totodată, Gabriela Firea a făcut un apel public la toate instituţiile de anchetă ale statului - DNA, DIICOT, Curtea de Conturi, Poliţie, Parchete - să îşi exercite atribuţiile de control, de verificare, cercetare şi anchetare a tuturor companiilor municipale.
Conform primarului general, ţinta unui astfel de apel este de "a spulbera, o dată pentru totdeauna, acuzaţiile total nefondate şi nejustificate" din partea opoziţiei din Consiliul General. Gabriela Firea a mai arătat că Primăria Capitalei va publica situaţii financiare privind companiile în cauză şi va pune la dispoziţie calculele reale, privind tarifele şi preţurile practicate.
Primarul general a mai subliniat că, "în toată ţara, serviciile publice au fost delegate, iar Bucureştiul a rămas pe ultimul loc" din acest punct de vedere.
Ulterior, Consiliul General a respins cele trei proiecte de hotărâre în baza cărora un număr de 234 de parcaje, aproximativ 780 de străzi, poduri, pasaje sau alei şi 324 de intersecţii semaforizate şi ansambluri rutiere ar fi urmat să treacă în administrarea Companiei Municipale Parking, a Companiei Municipale Străzi, Poduri şi Pasaje şi a Companiei Municipale Managementul Traficului.
Reprezentanţii USR şi PNL au anunţat că nu susţin aceste proiecte de hotărâre, pentru adoptarea cărora era necesar votul a două treimi dintre consilierii generali.
Roxana Wring (USR) a apreciat că transferul parcajelor şi arterelor în administrarea companiilor municipale ar reprezenta "un risc mult prea mare pentru bucureşteni". Ea a adăugat că societăţile comerciale ale Municipalităţii, care au angajaţi, sedii şi au achiziţionat o serie de bunuri, ar trebui să participe la licitaţii, demonstrând că sunt la nivelul companiilor din mediul privat.
Cristian Olteanu (PNL) a subliniat că liberalii nu şi-au schimbat punctul de vedere de-a lungul ultimului an, apreciind că "nu este este normal" să fie înfiinţate 20 de societăţi comerciale şi că este necesară o dezbatere publică pentru a vedea în ce domenii este nevoie de crearea unor astfel de companii. El a adăugat că peste câteva zile consilierii generali PNL vor depune un proiect de hotărâre care să vizeze creşterea transparenţei activităţii companiilor din Holdingul Municipal.
Pe data de 28 martie, Consiliul General al Capitalei a aprobat nouă proiecte de hotărâre în baza cărora servicii precum administrarea parcajelor, managementul traficului, întreţinerea arterelor de circulaţie sau a spaţiilor verzi au fost delegate companiilor municipale.
Proiectele au fost adoptate cu majoritate simplă, după ce din cuprinsul lor au fost scoase anexele privind bunurile imobile, bunurile de patrimoniu ce ar fi urmat să fie administrate de societăţi, în contextul în care USR şi PNL au anunţat că nu susţin iniţiativele. Pentru ca proiectele să fie votate împreună cu anexele menţionate, ar fi fost necesar votul unei majorităţi de două treimi (care presupune şi susţinerea consilierilor din opoziţie).
Sursa: Agerpres
Etichete: Gabriela Firea, primaria capitalei, firme,
Dată publicare:
19-04-2018 17:02