Locurile de veci au intrat în categoria proprietăților de lux. La Craiova, un cavou a ajuns să coste cât o vilă
Locurile de veci au intrat în categoria proprietăţilor de lux, la Craiova. Preţurile au tot crescut de la un an la altul şi sunt comparabile cu cele ale locuinţelor.
De pildă, un cavou-capelă, în cimitirul din oraş, costă cât o casă sau două apartamente.
Adică 200.000 de euro. Până şi locurile de veci "ieftine" pleacă de la 10.000 de euro.
Luana Damian este moștenitoarea mai multor locuri de veci în Cimitirul Ungureni, din Craiova. Acum le-a scos la vânzare pe două dintre ele - cu 25.000 de euro.
Luana Damian, proprietar loc de veci: "Au fost 30.000, dar am lasat un pic din preț, că așa sunt vremurile. Se pot face patru gropi suprapuse. Nu sunt locuri de veci. Cine are nu le vinde, că zici să nu îți vinzi morții".
În același cimitir, un cavou – capelă funerară se vinde, pe un site, cu 200.000 de euro. Impunătoarea construcție are nouă cripte și este realizată de arhitectul Paul Smărăndescu.
Daniela Ochea, purtator de cuvânt RAADPFL Craiova:
"Noului proprietar al lucrărilor funerare i se va încheia o nouă concesiune pe 7 sau 25 de ani. Proprietarii lucrărilor funerare pot sa pună orice preț, fiind independenți de RAADPFL Craiova, deoarece este lucrarea lor în proprietate".
În cimitirele care aparțin primăriei Craiova, concesionarea și construcția unui loc de veci costă în jur de 5.000 de lei. Dar, în prezent în cimitirele de stat mai sunt disponibile spatii pentru doar 200 de morminte.
Bărbat: "Exagerat de scumpe. Am înțeles că niște prieteni și copiii lor au cumpărat la 100.000 de euro în Ungureni".
Mulți mărturisesc că au moștenit spațiile ori le-au cumpărat când prețurile nu erau atât de mari.
Bărbat: "Nu ne-am mai permite, dar nici nu am mai exagera cu lucrarea, lucrare ca în povești".
Bărbat: "Nimeni nu a murit și nu a fost îngropat. Nu am auzit până acum de așa ceva".
În Cimitirul Sineasca din Craiova nu se mai găsește niciun loc de veci liber pentru cei care vor să ia în concesiune de la stat.