Locuitorii unui oraș din Mureș nu mai au voie să doneze sânge până în octombrie, după infectările cu virusul West Nile
După ce în județul Mureș au fost confirmate trei cazuri de infectare cu virusul West Nile în ultimele săptămâni, autoritățile iau măsuri speciale.
Locuitorii din orașul Luduș și dintr-o comună nu mai au voie să doneze sânge până la începutul lunii octombrie. Iar Direcția de Sănătate Publică a transmis să se facă de urgență dezinsecție, însă cei din primării spun că nu au bani.
Cazurile confirmate au fost din Luduş, Târnăveni şi Livezeni, iar toți cei trei pacienți sunt în stare stabilă, spun medicii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cei de la Direcția de Sănătate Publică iau măsuri de prevenție. Cele mai recente cazuri fiind din Luduș și din comuna Livezeni, localnicii nu pot dona sânge sub nicio formă.
Iuliu Moldovan, dector DSP Mureș: „Au fost informarile Centrului Regional de Trasnfuzii Mureș pentru a lua măsuri. Am anunțat și autoritățile pentru a lua măsuri de dezinsecție pentru a preveni răspândirea virusului west nile
Dacă oamenii au înțeles restricțiile și pericolul, autoritățile din Luduș spun că deocamdată nu au bani pentru dezinsecție. În tot acest timp, edilul speră să nu apară și alte cazuri în oraș.
Moldovan Cristian, primar Luduș: „Din păcate, din lipsă de fonduri care este una destul de acută, am făcut o adresă către Consiliul Județean de a fi ajutat cu fondurile pentru închierea acestui contract de dezinsecție pe raza orașușlui. Valoarea unui astfel de contract se ridică la multe zeci de mii de lei. Sper să nu se extindă infestarea cu acest virus.”
Localnic: „O oarecare teamă am, caut să mă protejez.”
Localnică: „Nu prea ies eu în zone publice. Am plasă de țânțari, am aparat.”
La fel de utile sunt și spray-urile sau unguentele repelente, adică menite să țină insectele la distanță.
Potrivit celor mai recente date ale Institutului de Sănătate Publică, până acum s-au înregistrat 58 de cazuri de infectie cu virusul West Nile în toată țara. Din aceste cazuri, șase pacienți au decedat, trei din județul Suceava.